Lääkkeiden myynti lääketukuista apteekeille lisääntyi viime vuonna 4 prosenttia. Lue lisää »

Kuntapäättäjät: Lääkitysturvallisuuden varmistaminen kotihoidossa ja palveluasumisyksik... Lue lisää »

Epidemian huippua odotetaan maaliskuulle. Rokotteen teho on kohtuullisen hyvä. Lue lisää »

Suomalaisista 93 prosenttia on yleisesti tyytyväinen apteekkeihin. Lue lisää »

Uudistuksen pitäisi tulla voimaan jo huhtikuun alussa, mutta vielä kukaan ei tiedä, mit... Lue lisää »

STM ihmettelee Södermanin kantelua

16.02.2009 16:23

Sosiaali- ja terveysministeriössä ihmetellään kantelua, jonka entinen Euroopan unionin oikeusasiamies, kansanedustaja Jacob Söderman (sd.) on tehnyt oikeuskanslerille uudesta Lääkealan keskuksesta.

- Lakiesitykset ovat tulossa ihan normaaliin tapaan lisäbudjetteineen, ja sillä perusteella lopullinen päätös jää eduskunnalle, sanoo kansliapäällikkö Kari Välimäki Helsingin Sanomien haastattelussa.

Välimäen mukaan alueellistamispäätös on tehty hallituksessa aivan normaalissa järjestyksessä.

- Jos eduskunta ei hyväksy tähän liittyviä lakeja, ei alueellistamistakaan voi tapahtua, Välimäki toteaa lehden verkkosivuilla.

Jacob Södermanin kantelun mukaan päätös perustaa uusi keskus on perustuslain vastainen. Perustuslain mukaan valtionhallinnon toimielinten yleisistä perusteista on säädettävä lailla, jos niiden tehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttöä. Koska uusi keskus käyttää julkista valtaa, olisi siitä pitänyt tehdä laki.

"Päätös on heti pantu täytäntöön vaikka asia kokonaisuudessaan kuuluu eduskunnan toimivaltaan. Ministeriön yritys päätöksellään anastaa eduskunnalle perustuslaissa määrättyä valtaa ei ole vähäinen asia. On ilmeistä, että ministeriö päätöksen tehdessään on ylittänyt toimivaltansa. Päätös tulee tämän vuoksi käsitykseni mukaan purkaa ja poistaa", Söderman kirjoittaa kantelussaan. (VE)

Arkisto