Antibioottiresistenssi vaihtelee paljon maiden välillä. Suomessa tilanne on vielä verra... Lue lisää »

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa muutettiin insuliinin annostelurytmiä ja saatiin iäkkä... Lue lisää »

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä omassa kot... Lue lisää »

Alan suurin koulutustapahtuma pidetään tänä vuonna turvallisuussyistä etäyhteyksillä, j... Lue lisää »

TÄYDENNETTY 29.5. Hallitus on esittänyt muutoksia lääkelakiin, lääkkeiden velvoitevaras... Lue lisää »

Statiinit pienentävät aivohalvauksen riskiä

16.04.2009 15:33

Veren kolesterolipitoisuuden ja aivohalvausriskin suhdetta ei ole pystytty osoittamaan, mutta nyt tuore metaanalyysi osoittaa statiinien suojaavan korkeanriskin potilaita aivohalvaukselta.

Lumelääkkeeseen verrattuna statiinia saaneiden potilaiden aivohalvausriski pieneni 21 prosenttia yhtä LDL-pitoisuuden yksikön (mmol/l) pudotusta kohden.  Poikkeuksellisen laajaan tutkimukseen kerättiin yhteensä 165 000 potilaan tiedot. Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Statiinien nähtiin lisäksi vähentävän tulehdusta, veritulppia ja aivoihin johtavien verisuonten tukkeutumista. Yhdessä tutkimuksessa osoitettiin statiinien teho myös aivohalvauksen sekundaaripreventiossa.

Tutkijat painottavat, että HDL:n ja LDL:n suhde on paras aivohalvaus- ja sydäninfaktiriskin indikaattori. HDL-pitoisuuden nostaminen, joka on statiinihoidon tyypillinen vaikutus, on tärkeä lääkehoidon tavoite. Statiinihoidon arvioidaan olevan tärkein edistysaskel aivohalvauksen estämisessä sitten aspiriinin ja verenpainelääkkeiden käyttöönoton. (CS)

Arkisto