Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Statiinit pienentävät aivohalvauksen riskiä

16.04.2009 15:33

Veren kolesterolipitoisuuden ja aivohalvausriskin suhdetta ei ole pystytty osoittamaan, mutta nyt tuore metaanalyysi osoittaa statiinien suojaavan korkeanriskin potilaita aivohalvaukselta.

Lumelääkkeeseen verrattuna statiinia saaneiden potilaiden aivohalvausriski pieneni 21 prosenttia yhtä LDL-pitoisuuden yksikön (mmol/l) pudotusta kohden.  Poikkeuksellisen laajaan tutkimukseen kerättiin yhteensä 165 000 potilaan tiedot. Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Statiinien nähtiin lisäksi vähentävän tulehdusta, veritulppia ja aivoihin johtavien verisuonten tukkeutumista. Yhdessä tutkimuksessa osoitettiin statiinien teho myös aivohalvauksen sekundaaripreventiossa.

Tutkijat painottavat, että HDL:n ja LDL:n suhde on paras aivohalvaus- ja sydäninfaktiriskin indikaattori. HDL-pitoisuuden nostaminen, joka on statiinihoidon tyypillinen vaikutus, on tärkeä lääkehoidon tavoite. Statiinihoidon arvioidaan olevan tärkein edistysaskel aivohalvauksen estämisessä sitten aspiriinin ja verenpainelääkkeiden käyttöönoton. (CS)