Uutinen

Sitra: Rohkea uudistaminen turvaa terveydenhuollon lähipalvelut

11.03.2016 | 09:05

Teksti : INKERI HALONEN

Sitra tuore selvitys karsisi terveysasemien määrää. Digitalisaatio ja uudistuvat apteekit turvaisivat terveydenhuollon lähipalveluita.

Vuonna 2025 apteekit tarjoavat matalankynnyksen palveluita, kliinisen farmasian palveluita, laboratoriopalveluita ja terveysneuvontaa sekä tarjoavat terveysseurantalaitteita kotiin.

Lääkemyynti hoidetaan enenevässä määrin verkkopalveluiden välityksellä.

Näin visioi Sitran asiantuntija Madis Tiik Sitran Oulun yliopistolta tilaamassa tuoreessa palveluverkkoselvityksessä.

Selvityksessä arvioidaan sosiaali- ja terveyspalveluiden perus- ja erikoispalveluiden maantieteellistä saavutettavuutta ja palveluverkon alueellisia muutostarpeita vuoteen 2025 mennessä.

Muutostarpeita on arvioitu suhteessa väestökehitykseen, ikärakenteeseen sekä uusien digitaalisten palveluiden ja sote-palveluiden maantieteellisen uudelleenorganisoinnin mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin.

Terveysasemien määrä vähenisi tuntuvasti – lähipalvelut eivät

Selvitys muokkaisi nykyistä palveluverkkoa perus- ja erikoissairaanhoidon osalta paikoin merkittävästikin.

Selvityksen mukaan terveyskeskusverkoston toimipisteiden määrää voitaisiin vähentää lähes puoleen nykyisestä erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen alueilla.

Myös keskussairaaloiden, ympärivuorokautisten päivystysten ja synnytysyksiköiden määrä vähenisi. Yliopistosairaaloiden määrä pysyisi ennallaan.

Eniten terveysasemia poistuisi tarkastelun perusteella Varsinais-Suomesta (39), Uudeltamaalta (26) ja Pirkanmaalta (22).

Yli kymmenen yksikköä poistuisi myös Satakunnasta (18), Pohjanmaalta (16), Pohjois-Pohjanmaalta (15), Keski-Suomesta (13) ja Etelä-Savosta (11).

Vähiten poistuvia yksiköitä olisi Lapissa (3) ja Kainuussa (3).

Terveydenhuollon toimintoja yhdistettävä

Karsiminen edellyttää, että erilaisia terveydenhuollon toimipisteiden toimintoja yhdistetään ja digitaalisten palveluiden tuomat mahdollisuudet otetaan käyttöön.

Sitran mukaan palvelupisteitä – terveysasemat, apteekit ja yksityiset palveluntuottajat – voitaisiin yhdistää etenkin Oulun eteläpuolisella Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Savon pohjois- ja keskialueilla sekä Keski-Suomen pohjois- ja eteläosissa eli alueilla, joissa palveluita on kysyntään nähden runsaasti saatavilla.

Sitran visioissa apteekkien ja terveysasemien yhteistyö syvenisi, ja ainakin osa terveysasemista sijaitsisi samoissa tiloissa neuvoloiden, apteekkien ja sosiaalipalveluiden kanssa.

Sitran selvityksessä on otettu huomioon se, että apteekit ovat sijoittuneet Suomessa varsin kattavasti koko maahan, toisin kuin muu terveydenhuollon palveluverkosto, jossa alueelliset erot voivat olla suurempia.

Digitalisaatio tuo terveydenhuollon kotiin

Sitran selvitys pohjaa visionsa ennustuksiin, joissa terveydenhuollon odotetaan siirtyvän enenevässä määrin sairaaloilta ja klinikoilta koteihin ja yhteisöille.

On arvioitu, että jopa puolet terveydenhuollosta siirtyisi digitalisaation ja terveysteknologian avulla koteihin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Samalla sairaaloiden ennustetaan yhdistävän toimintojaan, erikoistuvan ja kasvavan.

Teknologian kehittyminen mahdollistaa myös matalan kynnyksen palveluiden syntymisen esimerkiksi kauppakeskuksiin.

Perusterveydenhuollon odotetaan myös enenevässä määrin muuttuvan paikkaan sidotuista palveluista liikkuviksi palveluiksi, jotka viedään asiakasta lähelle ja joissa terveydenhoitaja tai muu ammattihenkilö voi tarjota ensimmäisen avun asiakkaalle.