Farmasian ammattilaiset neuvovat inhaloitavien lääkkeiden oikeaa käyttöä myös Suomessa. kuva: Katja Lösönen
Uutinen

Ruotsissa kokeillaan uutta apteekkipalvelua hengityssairaille

11.03.2022 | 10:10

Teksti : Erja Elo

Apteekit auttavat astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavia valtakunnallisessa kokeilussa, josta tehdään vaikuttavuusarviointi.

Maaliskuun alussa 150 ruotsalaista apteekkia alkoi tarjota asiakkaille uudenlaista palvelua valtakunnallisessa kokeilussa, joka kestää tämän kevään ajan. 

Apteekit antavat henkilökohtaista lisätukea astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastaville, jotka käyttävät hengitettäviä lääkkeitä ja tarvitsevat tukea oikean inhalaatiotekniikan löytämiseen.

Tällaisia potilaita on Ruotsissa merkittävä määrä. Arviolta vain joka kolmas potilas osaa käyttää inhalaattoriaan oikein, mikä tarkoittaa, että hoidon vaikutus on riittämätön tai potilas ei hyödy lääkkeestään. 

Neuvontapalvelussa potilas näyttää apteekin henkilökunnalle, miten hän on tottunut käyttämään inhalaattoriaan ja farmasian ammattilaiset antavat neuvoja oikeanlaiseen käyttöön.

Palvelulle toivotaan julkista rahoitusta

Inhalaatiohoidon neuvontapalvelu on osa kolmevuotista valtion toimeksiantoa, jota koordinoi Ruotsin hammashoito- ja lääkevirasto TLV. Virasto luovutti ensimmäisen raportin Ruotsin hallitukselle helmikuun lopussa. 

– Usean kuukauden valmistelun ja suunnittelun jälkeen ensimmäinen valtakunnallinen pilotti on nyt alkanut. Seuraamme pilottia tiiviisti ja odotamme innolla sen aikana kerättyjen tietojen arviointia, kertoo projektipäällikkö Anna Montgomery TLV:stä.

Hankkeen tavoitteena on arvioida, miten inhalaatiopalvelua voitaisiin toteuttaa suuressa mittakaavassa, niin että mukana olisi suurin osa Ruotsin apteekeista.

TLV:ssä on kehitetty malli, jolla voidaan arvioida inhalaatiohoidon neuvontapalvelun vaikuttavuutta. 

– Vaikutusten arviointi perustuu aikaisempien tutkimusten tuloksiin, joissa on mitattu inhalaatiotekniikan paranemista tai astman oireiden vähenemistä, Montgomery kertoo.

Tavoitteena on, että inhalaatiohoidon neuvontapalvelu ja muut vastaavat apteekin erikoispalvelut voitaisiin jatkossa rahoittaa julkisilla varoilla, kuten Tanskassa ja Norjassa jo tehdään.

Medicinstart-palvelu alkamassa syksyllä

Inhalaatiopalvelun kanssa samaan kokonaisuuteen kuuluu muidenkin apteekkien lisäpalvelujen testaamista.

Ruotsin apteekit aloittavat ensi syksynä Medicinstart-palvelun, jossa tarjotaan lisäneuvontaa osalle niistä potilaista, jotka ovat aloittaneet pitkäaikaissairauden lääkityksen.

Palvelun tarkoituksena on lisätä heidän hoitomotivaatiotaan ja vähentää hoidon keskeytymisen riskiä.

– Tavoitteena on arvioida, mikä merkitys lisäneuvonalla on hoitoon sitoutumisessa, Anna Montgomery kertoo.