Ruotsin sosiaaliministeriön selvityksessä ehdotetaan myös ympäristölle selvästi haitallisten lääkevalmisteiden myynnin rajoittamista apteekkeihin. Kuva: Erja Lempinen
Uutinen

Ruotsi: Itsehoitolääkkeiden myyntiin ehdotetaan lisää sääntelyä – apteekkien ulkopuolella tapahtuvassa myynnissä ilmennyt isoja ongelmia

22.01.2024 | 11:29

Teksti : Hanna Hyvärinen

Sosiaaliministeriön selvitys ehdottaa apteekkien ulkopuoliseen itsehoitolääkkeiden myyntiin lisenssijärjestelmää ja tarkempaa valvontaa. Ehdotuksen taustalla ovat muun muassa tarkastuksissa havaitut puutteet sekä itsehoitolääkkeiden ympäristövaikutukset.

Ruotsin sosiaaliministeriön tuore selvitys ehdottaa nykyistä tiukempaa sääntelyä itsehoitolääkkeiden myynnille. Erityisesti apteekkien ulkopuolella, kuten päivittäistavarakaupoissa, tapahtuvaa myyntiä halutaan säännellä nykyistä tarkemmin. Selvityksessä ehdotetaan muun muassa lisensointijärjestelmää niille tahoille, jotka myyvät itsehoitolääkkeitä eivätkä ole apteekkeja.

Ruotsissa on viime aikoina raportoitu puutteita sekä itsehoitolääkkeiden apteekkien ulkopuolella tapahtuvassa myynnissä että sen valvonnassa. Tarkastuksissa on käynyt ilmi muun muassa, että myynnissä on ollut vanhentuneita lääkkeitä ja lääkkeiden varastoinnissa ja säilytyksessä on ollut puutteita.

Muun muassa tämän takia nyt julkaistu selvitys päätyy ehdottamaan, että itsehoitolääkkeiden myynnistä apteekkien ulkopuolella tehtäisiin luvanvaraista. Samalla tehostettaisiin valvontaa ja selkeytettäisiin sanktioita. 

Myös ympäristö huomioon

Selvitys ottaa kantaa myös itsehoitolääkkeiden ympäristövaikutuksiin. Ympäristölle erityisen haitallisten itsehoitolääkkeiden myynti halutaan rajoittaa vain apteekkeihin. Yksi esimerkki tällaisesta on kipuvoiteena käytettävä diklofenaakki.

Ruotsissa itsehoitolääkkeiden myyntiä vapautettiin vuosina 2008–2009 osittain apteekkien ulkopuolelle. Vuosien varrella sääntelyä on kuitenkin kaivattu lisää. Esimerkiksi tablettimuotoisten parasetamolien myynti siirrettiin vuonna 2015 takaisin apteekkeihin.

Uusimmasta selvityksestä uutisoi ensin LäkemedelsVärlden.