Uutinen

Rinnakkaisvienti keikuttaa Euroopan lääkehuoltoa

18.12.2014 | 15:32

Euroopan köyhimmiltä mailta puuttuu jatkuvasti tärkeitä reseptilääkkeitä. Merkittävänä syynä pidetään rinnakkaisvientiä ja sen laittomia lieveilmiötä.

Muun muassa Bulgaria, Kreikka, Portugali, Puola, Romania, Slovakia ja Tšekki ovat viime vuosina kärsineet lääkkeiden saatavuushäiriöistä tai joidenkin valmisteiden kroonisista saatavuusvaikeuksista.

Merkittävänä syynä pidetään lääkkeiden rinnakkaisvientiä ja sen erilaisia laittomia lieveilmiöitä.

Esimerkiksi Puolan rinnakkaisviennin arvo on kolmessa vuodessa kohonnut noin puoleen miljardiin euroon. Se vastaa kymmenystä maan koko lääkemarkkinoista.

Laillisen rinnakkaisviennin ohella rehottaa myös laiton bisnes. Arviolta noin kolmannes Puolan apteekeista myy lääkkeitä laittomasti takaisin tukkuun, joka puolestaan myy ne laittomasti eteenpäin rinnakkaisvientiin. Näin lääkkeitä päätyy rinnakkaistuotuina esimerkiksi Saksaan, Belgiaan, Hollantiin, Ranskaan ja Pohjoismaihin, eikä maan omille potilaille.

Apteekkeja on jäänyt kiinni samasta laittomasta toiminnasta myös ainakin Romaniassa ja Portugalissa.

"Kaikki mikä on
halvempaa, kelpaa"

Puolassa laittoman viennin osuus koko rinnakkaisviennin summasta saattaa olla parikin sataa miljoonaa euroa, mutta tarkkoja tietoja ei ole. Yhdenkin apteekin omistajan tiedetään keplotelleen maasta lääkkeitä jopa 2,6 miljoonan euron arvosta.

Suosituimpia Puolasta laittomasti rinnakkaisjakeluun myytäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi verisuonitukoksia ehkäisevä ja hoitava hepariini, diabetekseen käytettävä insuliini sekä astmalääkkeet.

- Mutta kirjo on laaja. Kaikki kelpaa, mikä vain on meillä halvempaa, Puolan apteekkariliiton ulkosuhteista vastaava, itsekin apteekkarina toimiva Piotr Bohater sanoo Apteekkarilehdelle.

Potilas voi joutua odottamaan reseptilääkettään parikin päivää.

– Reseptiasiakkaan on vaikea ymmärtää, miksei minulla ole hänen kiireesti kaipaamaansa lääkettä. Viivytys voi vaarantaa potilaan terveyden tai hengen, Apteekkarilehden haastattelema apteekin hoitaja, proviisori Dariusz Marek kertoo.

Lääkealan valvontaviranomainen GIF pitää Puolan kaoottisen tilanteen syynä apteekkien vapaata perustamisoikeutta. Käytännössä kuka tahansa saa perustaa apteekin minne tahansa, kunhan sen johtoon palkataan proviisori.

– Apteekkimarkkinoilla ovat päässeet valtaan sellaiset yrittäjät, joilla ei ole juuri mitään yhteyttä farmasian kanssa. He sanelevat markkinoiden säännöt. Laittomuuksia ohjailevat keskenään yhteistyötä tekevät toimijat, GIF:n päätarkastaja, ministeri Zofia Ulz latasi Rynek Zdrowia -ammattijulkaisulle hiljattain.

Laittomasti rinnakkaistuodut
lääkkeet ovat väärennöksiä

Rinnakkaisviennissä yritys ostaa lääkkeitä halvemman hintatason maista ja myy ne eteenpäin kalliimman hintatason maihin. Rinnakkaistuotavat valmisteet joudutaan purkamaan ja pakkaamaan uudestaan kohdemaan markkinoille sopiviin pakkauksiin.

Rinnakkaistuonnin on pelätty lisäävän lääkeväärennösten riskiä. Suomessa laillisesta jakelukanavasta toistaiseksi paljastuneet lääkeväärennöstapaukset ovat kaikki olleet rinnakkaistuotuja valmisteita.

Keväällä paljastuneessa lääkeväärennöstapauksessa kyse oli Italian sairaaloista ja lääkekuljetuksista varastetuista ja eteenpäin rinnakkaisvientiin myydyistä lääkkeistä. Syksyllä selvinneessä tapauksessa oli kyse puolestaan lääkkeistä, joita Romanian apteekit olivat myyneet laittomasti takaisin tukulle ja tukku puolestaan välittänyt eteenpäin rinnakkaisvientiin.

Rinnakkaistuotujen lääkkeiden osuus Suomen lääkemarkkinoista on vain pari prosenttia.

Lääkkeiden rinnakkaiskauppaa käydään EU:ssa ainakin 5,4 miljardilla eurolla vuosittain, lääketeollisuuden eurooppalainen edunvalvontajärjestö Efpia arvioi.

Aiheesta lisää tänään ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.

PILVIKKI KAUSE, INKERI HALONEN