Uutinen

Ranska vetää kipulääkkeitä tiskin taakse

09.10.2019 | 13:20

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Ranskassa aiotaan siirtää särky- ja tulehduskipulääkkeitä apteekkien valintahyllyistä tiskin taakse riskien vähentämiseksi.

Tulehduskipulääkket, kuten aspiriini ja ibuprofeeni sekä kipulääke parasetamoli saattavat pian poistua ranskalaisten apteekkien itsehoitohyllyistä tiskin taakse, neuvontaa vaativiksi tuotteiksi. Tätä esittää Ranskan lääketurvallisuusvirasto (ANSM).

– Kyseessä on erittäin käytettyjä lääkkeitä, ja niiden on hyvä olla potilaiden saatavilla. Meidän täytyy kuitenkin tehdä kaikkemme, että niitä käytetään oikein, perustelee suositusta viraston kipulääkkeistä vastaava johtaja Philippe Vella uutissivusto EN24:n mukaan.

Esimerkiksi parasetamoli voi aiheuttaa suurina annoksina vakavia maksavaurioita. Lääkeviranomainen haluaisi vahvistaa muutoksella farmaseuttisen henkilökunnan neuvonnan merkitystä. ANSM toivoo, että käytäntö muutuisi jo ensi vuoden tammikuussa.

Ranskassa on tänä vuonna vahvistettu apteekkien asemaa myös antamalla niille lisää oikeuksia. Apteekit voivat esimerkiksi rokottaa ja määrätä lääkkeitä yleisimpiin tulehdussairauksiin. Näin helpotetaan lääkäripulaa ja päivystysten ruuhkia.

Ruotsi oppi kantapään kautta

Ruotsissa parasetamolitabletit jouduttiin vetämään neljä vuotta sitten päivittäistavarakaupoista ja huoltoasemilta takaisin apteekkeihin, koska parasetamolimyrkytykset nousivat myynnin vapauttamisen jälkeen 40 prosenttia. Lääkettä käytettiin itsemurhayrityksiin.

Vuonna 2016 myös apteekkimyyntiä rajoitettiin. Alle 18-vuotiaat saavat ostaa parasetamolia Ruotsissa enää vain yhden pakkauksen kerrallaan.

Kun Tanska pari vuotta sitten salli lääkkeiden myynnin valintahyllyistä, se piti kipulääkkeet tiukasti tiskin takana