Uutinen

Plasmaperäiset valmisteet luetteloksi

11.05.2012 | 12:55

Fimea on julkaissut verkkosivuillaan luettelon myyntiluvallisista plasmaperäisistä valmisteista. Apteekkijärjestelmiin luettelon tiedot tulevat kesäkuun aikana.

Luetteloinnin taustalla on vuoden alusta voimaan tullut uusittu määräys lääkkeiden toimittamisesta. Sen mukaan verivalmisteiden ja veren komponenttien täytyy olla jäljitettävissä veren luovuttajasta lääkkeen saajaan.

Jotta jäljittäminen on mahdollista, tulee apteekkien merkitä reseptipäiväkirjaan niiden lääkevalmisteiden eränumerot, joiden lähtö- tai raaka-aineena on käytetty ihmisverta tai sen osia.

Nyt julkaistu lista on tällä hetkellä ainoa keino apteekille tarkistaa uuden määräyksen alaisuuteen kuuluvat valmisteet. Tilanteeseen on kuitenkin luvassa parannusta.

– Plasmaperäiset valmisteet ovat olleet merkittyinä apteekkien käytössä oleviin taksatiedostoihin toukokuun alusta lähtien. Asiaan liittyvien toiminnallisuuksien toteuttaminen on nyt kiinni vain apteekkijärjestelmätoimittajista, kertoo kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta.

Apteekkijärjestelmätoimittajien, Pharmadatan ja Receptumin, mukaan tieto plasmaperäisistä valmisteista tuodaan niiden apteekkijärjestelmiin kesäkuun aikana. (TK)

Luetteloon >