Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että Parkinson-potilaiden suolistossa on enemmän tulehdusta kiihdyttäviä ja vähemmän tulehdusta hillitseviä bakteereja kuin terveillä. Kuva: iStock
Uutinen

Piilevätkö mikrobit Parkinsonin taustalla?

06.11.2023 | 09:28

Teksti : Virpi Ekholm

Tutkimusten mukaan Parkinson-potilaiden suolistossa on enemmän tulehdusta aiheuttavia ja vähemmän tulehdusta hillitseviä bakteereja kuin terveillä. Parkinson-tutkija, dosentti Filip Scheperjans ei kuitenkaan usko, että mikään yksittäinen bakteeri aiheuttaisi tautia.

Helsingin yliopisto julkaisi viime keväänä tiedotteen, jonka mukaan tutkijat olisivat löytäneet Parkinsonin taudin todennäköisen aiheuttajan, Desulfovibrio-nimisen bakteerin. 

Pian muut suomalaiset Parkinson-tutkijat huomauttivat, että tulokset olivat vasta alustavia ja vaativat paljon lisätutkimusta. Tutkimuksessa oli vasta osoitettu, että tietyt Desulfovibrio-bakteerit lisäsivät Parkinsonin tautiin liittyvien proteiinikertymien syntymistä hermosoluihin madoilla. 

– Kyseessä oli ihan mielenkiintoinen löydös, mutta näiden tulosten perusteella ei voi missään nimessä sanoa, että Parkinsonin taudin syy olisi löytynyt, korostaa neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans HUSista. 

Scheperjans on itse tutkinut pitkään suoliston mikrobiston merkitystä Parkinsonin taudissa. Potilastutkimus ulosteensiirrosta taudin hoidossa on juuri päättynyt, ja sen tuloksia analysoidaan parhaillaan. 

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että Parkinson-potilaiden suolistossa on enemmän tulehdusta kiihdyttäviä ja vähemmän tulehdusta hillitseviä bakteereja kuin terveillä. Scheperjans ei kuitenkaan usko, että mikään yksittäinen bakteeri aiheuttaisi Parkinsonin tautia. 

– Sellaista tutkimusnäyttöä ei ole, että jokin yksi pöpö olisi syyllinen, hän sanoo. 

Kaksi alaryhmää

Viime vuosina julkaistujen tutkimusten mukaan Parkinson-potilaat voidaan jakaa ainakin kahteen erilaiseen alaryhmään, joiden sairaus syntyy eri reittejä.  

Ensimmäisessä, ”body-first”-ryhmässä tauti alkaa todennäköisesti suolistosta, josta se leviää vähitellen kohti aivoja. Näillä potilailla on taudin alkuvaiheessa enemmän unihäiriöitä sekä suoliston ja autonomisen hermoston säätelyn ongelmia, ja tauti etenee heillä nopeammin. 

Toisessa, ”brain-first”-ryhmässä tauti alkaa sen sijaan aivoista. Ensimmäiset oireet ovat motorisia, ja tauti etenee yleensä melko hitaasti. 

– Meidän on tärkeää ymmärtää taudin eri alaryhmiä, koska ne vaativat todennäköisesti myös erilaisia hoitoja. Hypoteesi on, että mikrobistolla voisi olla isompi rooli ”body-first”-Parkinsonissa. Toisessa ryhmässä sillä ei ole välttämättä niin suurta merkitystä, Scheperjans kertoo.

Yhteys suolistosairauksiin

Toinen viime vuosina tehty havainto on, että Parkinsonin taudilla ja tulehduksellisilla suolistosairauksilla on epidemiologinen yhteys. Jos henkilö sairastuu haavaiseen paksusuolitulehdukseen tai Crohnin tautiin, hänellä on kohonnut riski sairastua myös Parkinsoniin. 

Kun suolistosairauspotilaille aloitettiin tutkimuksessa biologinen, tulehdusta tehokkaasti hillitsevä lääkehoito, Parkinsonin taudin riski laski heillä terveiden verrokkien tasolle. Havainto on johtanut siihen, että tulehdusta hillitseviä hoitoja tutkitaan nyt myös Parkinsonin taudissa. 

Scheperjansin oma tutkimusryhmä selvitti vastikään, miten ulosteen butyraattipitoisuus liittyy Parkinsonin tautiin ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Butyraatti on lyhytketjuinen rasvahappo, jota syntyy, kun suoliston bakteerit pilkkovat kasviperäistä kuitua. Se on terveyttä edistävä molekyyli, joka näyttää hillitsevän tulehdusta ja sairauksille altistavien geenien toimintaa. 

– Osoitimme, että matala butyraattipitoisuus on yksi mahdollinen linkki Parkinsonin taudin ja tulehduksellisten suolistosairauksien välillä. 

Välimerellinen ruokavalio voi auttaa

Suolistossamme elää tuhansia eri bakteerilajeja, joiden merkitystä sairauksien synnyssä vasta tutkitaan. Markkinoilla on kuitenkin jo yrityksiä, jotka tarjoavat suoliston mikrobiston analyyseja maksua vastaan. 

– Valitettavasti näiden testien perusteella ei voida yksittäisen potilaan kohdalla tehdä näyttöön perustuvia hoitopäätöksiä. Siksi niitä ei pitäisi mielestäni tässä vaiheessa markkinoida, Scheperjans sanoo. 

Sen sijaan Parkinson-potilaille voi hänen mukaansa suositella välimerellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti muun muassa kasviksia ja kalaa. Tällainen ruokavalio on tutkimuksissa yhdistetty Parkinsonin taudin hitaampaan etenemiseen ja myöhempään alkamisikään. 

– Todennäköisesti hyöty välittyy ainakin osittain mikrobiston kautta, koska ravinnon kuitu ruokkii suoliston hyvää bakteerikantaa, Scheperjans kiteyttää.