Uutinen

Parasetamoli ei auta nivelrikkopotilasta

21.03.2016 | 08:53

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Parasetamoli-kipulääke ei todennäköisesti vähennä polvi- tai lonkkanivelrikkopotilaiden kipuja eikä auta heidän toipumistaan, vaikka hoitosuosituksissa sitä usein suositellaan.

Tuoreen tutkimuksen perusteella parasetamolin sijaan pitäisikin käyttää tulehduskipulääkkeitä, joiden teho on tutkimuksissa todennettu.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset ovat osin ristiriidassa mm. suomalaisten polvi- ja lonkkanivelrikkojen hoitosuositusten kanssa. Tutkimuksessa yhdistettiin 74 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 59 000 potilaan tiedoista.

Tulosten perusteella parasetamoli on vain hieman lumelääkettä tehokkaampi ja jää selvästi jälkeen monien tulehduskipulääkkeiden tehosta. Käytännössä vain harvat potilaat saavat parasetamolista merkittävää apua, tutkijat kirjoittavat.

Kaikkein tehokkain nivelrikon hoidossa on diklofenaakki-tulehduskipulääke, tulokset osoittavat. Suurimmilla 150 mg:n päiväannoksilla se lievittää kipuja ja parantaa toimintakykyä enemmän kuin esimerkiksi tulehduskipulääkkeisiin kuuluvat ibuprofeeni, naprokseeni tai selekoksibi.

Parasetamolia suositellaan nivelrikon ensisijaiseksi lääkehoidoksi, koska se on muihin yleisiin kipulääkkeisiin verrattuna turvallinen. Toisin kuin tulehduskipulääkkeet parasetamoli ei esimerkiksi aiheuta vatsaoireita eikä suurenna sydänriskejä. Hiljattain kuitenkin myös parasetamolin turvallisuus on kyseenalaistettu.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat lääkäreitä käyttämään parasetamolin sijaan tulehduskipulääkkeitä ja varsinkin diklofenaakkia, mutta pitämään lääkitykset mahdollisimman lyhyinä haittavaikutusten välttämiseksi.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.