Ministeriö haluaa kansallisen lääkityslistan
rationaalinen lääkehoito 02.08.2019 14:15 OLLI-PEKKA TIAINEN EEVA-RIITTA SEPPÄLÄ-HOLMBERG
Ministeriö esittää kansallista, sähköistä lääkityslistaa, joka toisi ajantasaisen tiedon kokonaislääkityksestä kaikkien hoitoyksiköiden ja potilaan itsensä saataville.
Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa muun muassa kansallista lääkityslistaa lääkehoidon tehostamiseksi ja lääkitystiedon saatavuuden parantamiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut 93-sivuisen muistion lääkehoidon tiedonhallinan ongelmista ja niiden ratkaisuista. Lääkehoitopäätösten tekeminen on haastavaa, sillä ajantasaista tietoa ei ole saatavilla riitävästi.
Lääkehoidon kokonaisuus ei ole välttämättä kenenkään hallinnassa, ja puutteita on myös toimintatavoissa ja työvälineissä. Hoitoon sitoutumiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi olisi tärkeää, että potilas tuntisi hoitonsa.
Lääkkeen käyttäjällä pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet hyödyntää ja tuottaa tietoa. Esiselvityksen mukaan aluksi pitäisikin ottaa käyttöön kansallisen lääkityslista, josta selviää potilaan kokonaislääkitys.
Tällä hetkellä yhtenäistä lääkityslistaa ei ole, vaan tieto lääkkeistä vaihtelee potilaan hoitopaikan mukaan.
Valmistetiedot paremmin saataville
Potilaalla pitäisi olla ajantasainen tieto kokonaislääkityksestään sekä sovelluksia, jotka tukevat omahoitoa ja lääkityksen seurantaa. Kansallinen lääkityslista perustuu Kanta-palveluun, ja palvelun lääkitystietojen rakenteistamista jatketaan systemaattisesti.
Viiden lähivuoden tavoitteisiin kuuluu myös selvitys keskitetystä lääketietovarannosta. Varannolla on tarkoitus parantaa lääkevalmisteiden perustietojen saatavuutta. Valmisteiden perustietojen tulee olla saatavilla rakenteisessa ja tietojärjestelmissä käytettävässä muodossa.
Digitaalisten toimintamallien, palvelujen ja välineiden kehittäminen vaatii lakimuutoksia. Tavoitteena on parantaa lääkehoidon vaikuttavuutta ja turvallisuutta.
Rokotus- ja genomitiedot höydyksi
Pitkällä aikavälillä eli kymmenen lähivuoden aikana potilaalla on tieto myös rokotuksistaan. Lääkehoidon tieto on hyödynnettävissä omissa potilastietojärjestelmissä, ja omahoito on sujuvaa.
Reaaliaikasta tietoa voidaan käyttää johtamiseen, valvontaan sekä tutkimus- ja kehitystyöhön. Hoitojen arviointi kattaa myös laadun, turvallisuuden, yhdenvertaisuuden ja taloudellisuuden.
Rokotustiedot ovat hyödynnettävissä rokotuskattavuuden arviointiin, ja lääkehoitoa voidaan kohdistaa entistä paremmin esimerkiksi genomitietoon perustuen.
Lääkehoidon tiedonhallinnan kokonaisarkkitehtuurin esiselvitys : Työryhmämuistio
Aiheesta myös
Arkisto
Vantaa saa uudet apteekkinsa
|
Lääkkeet kulkivat lakosta huolimatta
|
Antibioottien käyttö vähenee Suomessa edelleen
|
Lääkeroboteille mietitään uusia tehtäviä
|
Virolainen sähköinen resepti kelpaa Suomessa maaliskuussa
|
Jorviin avautuu apteekki maaliskuussa
|
Diklofenaakkia siirtyy reseptimyyntiin Ruotsissa
|
Markus Henriksson jatkaa Valviran johdossa
|
Apteekit yllättivät Nenäpäivä-tempauksella
|
Outi Antilasta Kelan pääjohtaja
|
Kuukauden luetuimmat
Vantaa saa uudet apteekkinsa
2019-11-21 16:58:00 OLLI-PEKKA TIAINEN
Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
2019-11-22 10:40:00 ERJA ELO
Apteekit valitsevat paikkansa yhä vapaammin
2019-12-05 15:23:00 OLLI-PEKKA TIAINEN