Uutinen

Lujat luut vaativat työtä

14.10.2013 | 07:46

Lähes puoli miljoonaa suomalaista sairastaa osteoporoosia ja yhtä moni sen esiastetta, osteopeniaa. Sairaudelta voi välttyä huolehtimalla aktiivisesti luuston terveydestä jo nuoresta lähtien.

Osteoporoosia pidetään usein mummojen tautina, mutta sitä se ei ole. Vaikka suurin riski sairastua onkin vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, voi kuka tahansa sairastua osteoporoosiin, niin naiset kuin miehet.

Luiden vähittäinen haurastuminen on osa ikääntymistä, mutta osteoporoosi on sairaus. Sen puhkeamiseen vaikuttavat perintötekijät, liikkumattomuus, niukka kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti, monet sairaudet ja lääkkeet sekä tupakointi ja runsas alkoholin käyttö.

– Luustoterveyden eteen on tehtävä töitä. Murtumattomien luiden resepti on riittävästi D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia sekä liikuntaa. D-vitamiinin saanti on helpoimmin turvattu D-vitamiinivalmisteella, mutta kalsium ja proteiini olisi hyvä saada monipuolisesta ruuasta. Jos tämä ei ole mahdollista, löytyy apteekista myös kalkkitabletteja ja proteiinipitoisia lisäravinteita, kertoo asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta.

Kehon painoa kannattelevaa, luustoa vahvistavaa liikuntaa pitäisi harrastaa edes pieniä määriä päivittäin. Luut vahvistuvat parhaiten liikunnassa, jossa niihin kohdistuu iskuja alustaa vasten, nopeita kiertoja, vääntöä ja tärähdyksiä. Sopivia lajeja ovat muun muassa juoksu, jumppa, pallo- ja mailapelit sekä voimaharjoittelu.

Tuula Teinilä muistuttaa, että lujat luut luodaan jo nuorena. Päivittäisen liikunnan vähyys, jatkuva tietokoneen tai television äärellä istuminen ovat hän mukaansa nuorten luiden pahimpia vihollisia.

– Parikymppisenä saavutettu luumassan huippumäärä on tärkeä osteoporoosin ennustetekijä: mitä alhaisemmaksi luumassa jää, sitä varhaisemmassa iässä altistutaan murtumille.

Viikolla 42 Suomessa vietetään Luustoviikkoa. Apteekit osallistuvat Luustoviikkoon käynnistämällä teemaviikolla Luustoterveys-kampanjan, jonka se toteuttaa yhdessä Luustoliiton kanssa.

TIINA KUOSA