Uutinen

Lisää lääkkeitä lääkevaihtoon

23.02.2016 | 16:41

Teksti : TIINA KUOSA

Vaihtokelpoisten lista täydentyi yhteensä 200 valmisteella. Mukaan tulivat muun muassa lääkelaastarit.

Rinnakkaisvalmisteita listan uutuuksista on 120. Uusina valmisteina mukana ovat lisäkilpirauhasen lääke sinakalseetti, sydän- ja verisuonisairauksien yhdistelmälääkkeet atorvastatiini/amlodipiini/perindopriili sekä perindopriili/amlodipiini, diabeteslääkkeet dapagliflotsiini sekä yhdistelmä dapagliflotsiini/metformiini.

Lisäksi luetteloon on lisätty lääkelaastarit, joita on 61 valmistetta.

Rinnakkaistuonnin tai rinnakkaisjakelun piiriin on lisätty 29 valmistetta. Uusina valmisteina listalla ovat MS-tautilääke teriflunomidi ja hormonilääke follitropiinialfa.

Myyntiluvan peruuntumisen takia listalta on poistunut 100 valmistetta. Lisäksi listalta on poistettu nikotiinivalmisteet, joita oli 26.

- Nikotiinivalmisteiden hinnanmuodostus on vapaa eli ne eivät noudata muiden lääkevalmisteiden säänneltyä hinnanmuodostusta. Ne aiheuttavat Kelalle teknisiä ongelmia viitehintalistan julkaisussa ja niiden mukanaolo vaihtokelpoisten listalla on tarpeetonta, täsmentää yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimeasta.

Fimean vahvistama lista on voimassa huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

Lääkevaihdon piirissä on noin 49 prosenttia kaikista Suomessa myyntiluvallisista ihmisille tarkoitetuista lääkevalmisteista, joita on yhteensä 8 178.