Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Lääkkeiden saatavuusongelmat viitehinnan suurin riesa

24.04.2009 12:05

,

Helsingin Erottajan apteekissa oli huhtikuun alussa "hullut päivät" sekä apteekissa että sen ulkopuolella. Proviisori Minna Uusitalo kertoi viitehintajärjestelmästä Monica Sundelinille, joka poikkesi lääkeostoksille alennusmyyntien lomassa.

Päivitetty 25.4. 15:45 Apteekeissa on siirrytty viitehintajärjestelmään sujuvasti, mutta viitehintaisten lääkkeiden saatavuusongelmat ovat kiusanneet apteekkeja.

Uudistus on lisännyt myös apteekkien työtä asiakasneuvonnassa ja varaston hallinnassa, ilmenee Apteekkariliiton keräämistä tiedoista.

- Alkuvaiheessa suurin ongelma on ollut joidenkin viitehintaisten lääkkeiden saatavuus. Esimerkiksi huhtikuun alussa 142 viitehintaryhmässä oli vain yksi viitehintainen valmiste, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura kertoi perjantaina Helsingissä alkaneilla Apteekkaripäivillä.

Näistä kymmenkuntaa ei ollut tukuista saatavilla, vaikka lain mukaan lääkevalmistajien on taattava järjestelmään ilmoitettujen lääkkeiden saatavuus koko viitehintakauden ajaksi. Tilanne korjaantui huhtikuun puolivälissä, kun lääkeyritykset pääsivät tarkistamaan hintojaan. (VE)