Uutinen

Lääketutkimusten määrä Suomessa laskee

16.05.2011 | 15:01

Tutkimuksia aloitettiin viime vuonna noin puolet huippuvuotta 2006 vähemmän.

Lääketeollisuus teettää Suomessa yhä vähemmän kliinisiä lääketutkimuksia.

Alan etujärjestön eli Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksen aloittivat viime vuonna 113 uutta kliinistä tutkimusta. Vuonna 2009 näitä aloitettiin hiukan enemmän eli 120.

Lasku alan huippuvuodesta 2006 on ollut raju, sillä tutkimuksia aloitetaan nyt noin puolet vähemmän.

Myös jo käynnissä olleiden tutkimusten määrät ovat laskeneet. Vuonna 2010 käynnissä oli noin sata tutkimusta vähemmän kuin edellisvuonna. Huippuvuosista, jolloin käynnissä oli yli 500 tutkimusta, määrä on laskenut lähes kolmanneksen.

Lääketeollisuus ry:n mukaan laskeva trendi on tuttu muista pohjoismaista. Yhdistys harmittelee kuitenkin sitä, että Suomessa tilannetta ei ole voitu kompensoida niin sanotuilla non-interventiotutkimuksilla. Niissä tiettyä lääkettä käyttäviä potilaita seurataan silloin tiiviimmin kuin normaalihoidossa, mutta potilaan hoitoa ei kuitenkaan ohjata eikä tehdä toimenpiteitä kuten kliinisessä lääketutkimuksessa.

Yhdistyksen mukaan näihin tutkimuksiin liittyvän lainsäädännön tulkinnat ovat Suomessa muita pohjoismaita huomattavasti tiukempia, jolloin niitä harvemmin saadaan Suomeen.

Suomen tutkimusympäristöä yritetään parantaa käynnissä olevalla FinnTrials-hankkeella, jossa ovat mukana niin Tekes, yliopistosairaalat kuin muut alan toimijat. (IK)