Uutinen

Lääketieteen opiskelijat tyrmäävät OKM:n suunnitelmat

07.02.2012 | 16:46

Opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelee lääketieteen lisensiaatin koulutuksen sisäänottomäärien nostamista nykyisestä noin 610 opiskelijasta 770 opiskelijaan vuoteen 2016 mennessä.

Opiskelijamäärät kasvaisivat yli neljänneksellä nykyiseen verrattuna. Lääketieteen opiskelijat eivät hyväksy ministeriön suunnitelmia.

– Koska yhtä merkittävää lisäystä opetusresursseihin ei ole tiedossa, opetuksen laatu ja potilasturvallisuus ovat vaarassa, lääkäriopiskelijat varoittavat ja järjestävät mielenilmauksen yhtä aikaa Helsingissä, Kuopiossa, Tampereella, Turussa ja Oulussa keskiviikkona (8.2.) puoliltapäivin.

Lääketieteen opiskelijoiden mielestä krooninen valtakunnallinen lääkärivaje on ongelma, jota ei ratkaista päättämällä koulutuspaikkojen lukumäärän nostosta ministeriötasolla ja jättämällä toteutus yksin yliopistojen huoleksi.

– Lääkäreiden koulutusmäärän nostolle ei ole yhtään resurssireserviä ainakaan ilman, että opetuksen laatu kärsii. Resurssien äärimmäinen niukkuus näkyy jo tänä päivänä opetuksessa kaiken aikaa. Ryhmäkokojen jatkuva kasvu vaarantaa opetuksen laadun ja tulevan lääkärin ammattitaidon. Näin on varsinkin potilasopetuksessa, jossa opettajan pitäisi yhden esimerkkipotilaan avulla opettaa kymmenelle kandille taitoja, jotka tulisi osata heti töihin mennessä. Opetushenkilöstö on ylityöllistetty ja ryhmäkoot nykyiselläänkin liian isoja, lääketieteen opiskelijat huomauttavat. (EK)