Uutinen

Lääkemyynti kääntyi kasvuun

04.01.2019 | 10:40

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 31.1. Vuoden 2017 notkahduksen jälkeen lääkemyynti tukuista apteekeille kasvoi viime vuonna 4,3 prosenttia.

Reseptilääkkeissä markkinaosuutta kasvattivat etenkin lääkevaihdon piiriin kuuluvat rinnakkaistuontilääkkeet, joiden myynti kasvoi liki 43 prosenttia edellisvuodesta.

Vaihdon piiriin kuuluvien rinnakkaislääkkeiden myynti sen sijaan väheni vajaat 8 prosenttia. Itsehoitolääkkeiden myynti lääketukuista apteekeille kasvoi 2,6 prosenttia.

Viime vuoden lääkemyynnistä kertoi torstaina (3.1.) Suomen lääkemyyntiä tilastoiva IQVIA.

Tilastot lääkkeiden vähittäismyynnistä apteekeista valmistuvat myöhemmin. Apteekkariliitto arvioi apteekkien lääkemyynnin kasvavan 3,5 prosenttia edellisvuodesta.

– Lääkemyynnin kehitys noudattaa pitkän aikavälin keskiarvoa ja oli odotetun kaltainen, kommentoi Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Väestö vanhenee ja lääkkeiden käyttö sen myötä lisääntyy. Markkinoille tulee myös uusia hintavia lääkkeitä sairauksiin, joihin ei ole aiemmin ollut saatavilla yhtä tehokkaita lääkkeitä. Myös avohoitopainotteisuus kasvattaa avohoidon lääkelaskua.

Toissa vuonna lääkkeiden tukkumyynti apteekeille notkahti reilun prosentin verran hallitusohjelman mukaisten, mittavien lääkesäästöjen takia.

Lääkemyynti sairaaloille kasvoi enemmän

Lääkemyynti tukuista sairaaloille lisääntyi tilastollisesti jopa 18,2 prosenttia, mutta todellisuudessa vähemmän, sillä tilastoinnissa ei huomioida sairaaloiden saamia alennuksia, jotka eivät kaikilta osin ole julkisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todellinen kasvu oli noin 9 prosenttia, koko maassa arviolta 5-10 prosentin luokkaa.

- Kasvu johtuu lähinnä uusista syöpälääkkeistä ja käyttöalueiden laajennuksista, kertoo sairaanhoitopiirin apteekkari Kerstin Carlsson.

Myös esimerkiksi Crohnin tautiin ja haavaisen paksusuolen tulehdukseen käytettävän vedolitsumabin (Entyvio) ja silmänpohjan kostean ikärappeuman hoitoon tarkoitetun afliberseptin (Eylea) käyttö laajeni ja nusinerseeni (Spinraza) otettiin valtakunnallisesti käyttöön spinaalisen lihasatrofian, SMA:n, hoidossa.

Biologiset lääkkeet myydyimpiä

Viime vuoden myydyimmät lääkkeet olivat Remicade, Humira, Epclusa, Mabthera ja Revlimid. Remicade ja Humira ovat reuman, psoriaasin ja eräiden muiden tulehduksellisten sairauksien hoidossa käytettäviä lääkkeitä. Epclusalla hoidetaan kroonista, pitkäaikaista C-hepatiittiä, Mabtheralla ja Revlimidillä pääasiassa syöpäsairauksia.

Orion Pharma säilytti paikkansa Suomen suurimpana lääkeyhtiönä yli 10 prosentin markkinaosuudellaan.

Uutista päivitetty 31.1., poistettu suurimpien lääkeyhtiöiden tilastolliset kasvuprosentit, sillä ne eivät huomioi sairaalamyynnin alennuksia, ja voivat siksi antaa virheellisen kuvan.