Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdolta odotetaan merkittäviä säästöjä myös lääkärikunnassa. Samalla vaihto nähdään apteekeille mahdollisuutena näyttää osaamisensa lääkkeen käytön neuvonnassa. Kuva: Roni Rekomaa
Uutinen

Lääkäriliitto: Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto laskee lääkkeiden hintoja merkittävästi – apteekeilla samalla näytön paikka

28.09.2023 | 08:45

Teksti : Virpi Ekholm, Hanna Hyvärinen

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen uskoo, että apteekkivaihto lisää kilpailua biologisissa lääkkeissä samalla tavalla kuin se on lisännyt muissakin lääkkeissä. Lääkäreiden toimintaan biologisten lääkkeiden ja biosimilaarien määräämisessä Lääkäriliitto ei ota kantaa.

Kuluvan vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka mukaan lääkärin tulisi määrätä potilaalle edullisinta biologista valmistetta tai biosimilaaria, jos siihen ei ole hoidollista estettä. Aiemmin sama velvoite oli todettu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa.

Keväällä Kela puolestaan lähetti lääkemääräyspalautetta lääkäreille, jotka olivat määränneet kalliita biologisia lääkkeitä, vaikka niille olisi ollut saatavilla vastaavia edullisempia vaihtoehtoja. Paimenkirjeen tavoitteena oli kannustaa lääkäreitä kiinnittämään huomiota lääkkeiden hintoihin.

Taannoisessa Apteekkari-lehden haastattelussa Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtaja Heikki Bothas kertoi, että edullisempien biosimilaarien määräämisessä ei ole tapahtunut suurta muutosta ainakaan alkuvuodesta. Hän arvioi, että lääkärikuntaa ei ole vieläkään aktiivisesti ohjeistettu määräämään edullisempia valmisteita.

Apteekkari-lehti kysyi Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltoselta, mikä on liiton tilannekuva. Aaltonen kertoo, ettei Lääkäriliitolla ole tietoa, onko lakimuutos lisännyt edullisempien biosimilaarien määräämistä.

Aaltonen jatkaa, että lääkäreiden toiminnan ohjaaminen ei ole Lääkäriliiton tehtävä, vaan työnantajien ja joiltakin osin viranomaisten vastuulla oleva asia. Sen sijaan Aaltonen arvostelee lakiin kirjattua kaksinkertaista raportointimallia.

Sekä lääkärien että terveydenhuollon yksiköiden tulee nyt raportoida säännöllisesti biologisista lääkkeistä, jotka olisi voinut korvata edullisemmalla valmisteella.

– Kun lääkärityövoimasta on pulaa, tällaisiin asioihin ei pitäisi missään nimessä käyttää työaikaa. Se on turhaa lisäbyrokratiaa, Aaltonen sanoo.

Kelan suorittamaa valvontaa Aaltonen pitää kuitenkin ymmärrettävänä ja järkevänä.

Kilpailu laskee hintoja

Biologiset lääkkeet ovat kalliita, ja niiden korvaamiseen biosimilaareilla kohdistuu merkittäviä säästöodotuksia.

Ensi vuodesta alkaen biologiset lääkkeet tulevat porrastetusti apteekkivaihdon piiriin. Sen säästöpotentiaaliksi on lakivalmistelussa arvioitu 20 miljoonaa euroa vuodessa, mutta esimerkiksi Rinnakkaislääketeollisuus on arvioinut, että säästöt tulevat olemaan reilusti suurempia.

Aaltonen pitää Rinnakkaislääketeollisuuden arviota uskottavana.

– Todennäköisesti suurin vaikutus tulee juuri hintakilpailun kautta. Näin on tapahtunut muissa lääkkeissä, joten miksi niin ei tapahtuisi myös biologisten lääkkeiden kohdalla.

Tarve terveyspalveluille lisääntyy ja on syytä miettiä, mikä on tarkoituksenmukaisin tapa tuottaa niitä

Janne Aaltonen

Apteekit pääsevät näyttämään osaamisensa

Aaltonen näkee vaihdon myös näytön paikkana apteekeille. Aaltosen mukaan vaihto antaa apteekeille mahdollisuuden näyttää, että niiden osaamisella on käyttöä terveydenhuollossa.

– Tarve terveyspalveluille lisääntyy ja on syytä miettiä, mikä on tarkoituksenmukaisin tapa tuottaa niitä, hän toteaa.

Lääkäriliitto suhtautuu biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon periaatteessa myönteisesti. Aaltosen mukaan on kuitenkin tärkeää, että hoitava lääkäri voi tarvittaessa kieltää vaihdon ja vaihtoväli on potilaalle mielekäs.

Viime maaliskuussa hyväksytyssä lakimuutoksessa todetaan, että biologinen lääke voidaan vaihtaa toiseen, edullisempaan valmisteeseen apteekissa kuuden kuukauden välein.

– Vaihtoväliä pidennettiin hallituksen esityksestä. Olennaista on, että lääkeannostelija ei vaihdu joka kerta, kun potilas tulee hakemaan lääkettä apteekista, Aaltonen korostaa.