Apteekin erillisessä hoitohuoneessa toimi lääkärin vastaanotto muutaman tunnin ajan viikossa. kuva: Ingimage
Uutinen

Korpilahden apteekki lopetti lääkäriyhteistyön

23.11.2023 | 09:52

Teksti : Erja Elo

Lääkäriyhteistyö loppui kokonaan, koska Fimea ei antanut selkeää vastausta siihen, voiko apteekin hoitohuoneessa olla lääkäriyrittäjän vastaanotto.

Fimea on antanut ratkaisun Korpilahden apteekin tapauksessa. Apteekkari Lauri Viitanen on odottanut toukokuusta lähtien ennakkopäätöstä siitä, voiko apteekin erillisessä hoitohuoneessa toimia lääkärin vastaanotto muutaman tunnin viikossa.

Viitanen on pettynyt ja ihmeissään ympäripyöreästä vastauksesta.

– Fimea ei ottanut asiaan ollenkaan kantaa, hän sanoo.

Fimean keskeinen viesti on, ettei virastolla ole toimivaltaa myöntää apteekille lupaa tällaisessa asiassa.

Fimea ilmoittaa valvovansa apteekeissa harjoitettavaa palvelutoimintaa ainoastaan siltä osin, miten se vaikuttaa apteekin perustyöhön eli lääkkeiden toimittamiseen. Apteekin tiloissa toimivan lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan valvominen kuuluvat aluehallintovirastolle.


Aluehallintovirastolta oli jo lupa

Korpilahti on Keski-Suomessa sijaitseva viidentuhannen asukkaan maalaistaajama, jossa julkinen terveydenhuolto on ollut apteekkari Viitasen mukaan pitkään ylikuormittunut. Hän halusi helpottaa tilannetta perustamalla apteekkiin terveyspisteen, johon olisi palkattu oma sairaanhoitaja.

– Kirjanpitäjäni sanoi, että pienellä apteekilla ei ole varaa sellaiseen, Viitanen kertoo.

Yhteistyökumppaniksi löytyi jyväskyläläinen Mediverstas, joka tarjoaa lääkärin ja sairaanhoitajan palveluja Keski-Suomessa. Yhteistyö apteekin kanssa käynnistyi maaliskuussa sen jälkeen, kun aluehallintovirasto oli tarkastanut apteekin tilat ja antanut toiminnalle luvan.

Apteekin hoitohuoneessa työskentelivät vuorotellen sairaanhoitaja sekä itse lääkäriyrittäjä Markku Aarnio, joka päivysti apteekissa kerran viikossa noin neljän tunnin ajan. 

Sairaanhoitaja otti apteekissa verinäytteitä ja teki paljon verenpaineen mittauksia. Lääkäri Aarnion vastaanotolla kävi useita ikäihmisiä erityisesti ajokorttitarkastuksissa, joihin on julkisella puolella kuukausien jono. 

Suosittu palvelu piti laittaa toukokuussa tauolle Fimean selvityspyynnön vuoksi. Viitasta päätös harmitti. Hän korostaa, ettei apteekilla ja Mediverstaalla ollut minkäänlaisia keskinäisiä kytköksiä, eikä tarkoitus todellakaan ollut lisätä tarpeetonta lääkkeiden myyntiä.

Yhteistyö oli pakko lopettaa

Fimean tuoreen päätöksen vuoksi Viitanen ja Aarnio päättivät lopettaa yhteistyön kokonaan. Aarnio haki tavaransa pois. Hoitohuonetta käytetään nykyään myyntitilana ja apteekin henkilökunnan videopalavereihin.

– Jos jatkaisimme toimintaa, Fimea tulisi mahdollisesti tekemään apteekkitarkastuksen ja antaisi vasta sitten päätöksen siitä, voiko lääkäri toimia apteekin yhteydessä. Emme voineet tehdä asiakkaille taas sitä, että aloitamme lääkärin vastaanoton ja voimme joutua lopettamaan sen milloin tahansa, Viitanen sanoo.

Julkista terveydenhoitoa täydentäville lääkäri- ja sairaanhoitajapalveluille on Korpilahdella edelleen tarvetta. Kunnan terveysasemalta ei Viitasen mukaan saa enää esimerkiksi aikoja koronarokotuksiin tai korvahuuhteluihin.

– Viimeksi muutama päivä sitten asiakas kysyi, pääseekö hän lääkärin luokse ajokorttitarkastukseen, Viitanen sanoo.

Asian käsittely ei ole lopullisesti ohi, sillä Fimea on vienyt asian sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi. Viitanen toivoo ministeriöstä yksiselitteisiä sääntöjä siihen, millaisia palveluja apteekin yhteydessä voidaan tarjota.

– Odotan viranomaisilta selkeää päätöstä. Aluehallintoviraston lupa on edelleen voimassa eli jos toiminta saa vihreää valoa ministeriöstä, lääkäri voi tulla takaisin. Jos toiminta kielletään, puran hoitohuoneen kokonaan pois, hän sanoo.

Kyse on rajatapauksesta, jossa yksittäisen viranomaisen toimivalta ei riitä asian ratkaisemiseen.

Asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva

Apteekit kiinnostuivat terveyspalveluista

Asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva Apteekkariliitosta vahvistaa, että Korpilahden apteekin lääkäriyhteistyössä kyse on rajatapauksesta, jossa yksittäisen viranomaisen toimivalta ei riitä asian ratkaisemiseen.

Terveydenhuollon palvelut ovat Valviran ja aluehallintoviranomaisten valvonnassa. Fimea puolestaan valvoo apteekkeja ja että siellä harjoitettava muu toiminta ei ole lääkelain vastaista.

– Fimean päätöstä voidaan tulkita niin, että Korpilahden apteekin toiminnassa ei ole ainakaan ollut mitään lääkelain vastaista toimintaa, koska sellainen olisi voitu kieltää. Toisaalta Fimea ei myöskään voi antaa toiminnalle lupaa, koska asia ei kuulu sen toimivaltaan, Koskenkorva sanoo.

Apteekkariliittoon on tullut tänä syksynä tavallista enemmän kyselyitä terveyspalveluiden ja erityisesti lääkäriyhteistyön järjestämisestä.

– Olemme vastanneet apteekkareille, että terveyspalvelujen järjestämisestä apteekin yhteydessä ei ole Suomessa lainsäädäntöä eli mekään emme siksi osaa antaa ohjeistusta apteekeille.

Apteekkien aktivoituminen terveyspalvelujen järjestämisessä on Koskenkorvan mukaan todennäköisesti yhteydessä hyvinvointialueiden vaikeuksiin. Kun julkisen terveydenhuollon palveluverkosto harvenee, apteekeissa pohditaan tyhjillään olevien tilojen käyttöä terveyspalveluiden tarjontaan. Apteekeissa työskentelee jo valmiiksi jonkin verran farmaseutti-sairaanhoitajia.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmassa on kirjaus apteekkien terveyspalveluiden edistämisestä. Hallitus aikoo selvittää muun muassa ne lainsäädännön kohdat, jotka tällä hetkellä rajoittavat apteekeissa tarjottavien palveluiden laajenemista esimerkiksi rokotuksiin tai muihin matalan kynnyksen terveyspalveluihin.