Uutinen

Keuhkoahtaumataudin oma teemapäivä helppo järjestää

07.12.2015 | 12:16

Teksti : INKERI HALONEN

Materiaalipaketti helpottaa yhteistyön lisäämistä apteekin ja muun terveydenhuollon välillä.

Porvoon apteekkien, terveyskeskuksen ja sairaalan hyvä yhteistyö on poikinut myös materiaalipaketin, jonka avulla apteekit ympäri Suomea voivat helposti järjestää paikallisella yhteistyöllä keuhkoahtaumataudin teemapäivän.

Materiaalipaketti helpottaa yhteistyön lisäämistä terveyskeskusten, sairaaloiden ja apteekkien välillä erityisesti keuhkoahtaumataudin hoidossa.

Teemapäivänä pitkään tupakoineet tai jo tupakoinnin lopettaneet voivat käydä kartoittamassa riskinsä sairastua keuhkoahtaumatautiin ilman ajanvarausta. Riskikartoituksessa selvitetään tupakointihistoria sekä tehdään mikrospirometria-puhallustesti, jonka perusteella asiakas ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Teemapäivinä apteekeista jaetaan samalla tietoa taudista, sen lääkkeellisestä ja lääkkeettömästä hoidosta, neuvoja tupakoinnin lopettamiseen, sekä tietoa influenssa- ja pneumokokkirokotteista.

Lääkeyritys GSK:n avulla on tehty myös huomiota herättävät julisteet teemapäivän mainontaan sekä mittauskortit. Niitä ollaan kääntämässä pian myös ruotsiksi.

Tietoa materiaalipaketista jaetaan apteekeille ja lääkäreille. Ideana on, että aloite yhteistyöhön voi tulla kummalta tahansa.

- Tarvitaan vain yksi innostunut henkilö, niin muut usein lähtevät mukaan, proviisori Lauri Itkonen Porvoon Uudesta Apteekista kannustaa.

Keuhkoahtaumatauti on etenevä, pitkäaikainen ja parantumaton keuhkoja tuhoava sairaus. Se on tällä hetkellä maailman neljänneksi yleisin kuolemaan johtava sairaus.

Kuolleisuuden COPD-tautiin arvellaan lisääntyvän tulevina vuosikymmeninä. Jopa puolet tupakoitsijoista voi sairastua keuhkoahtaumatautiin.

- Jos samanlaista yhteistyötä saataisiin kehitettyä ympäri Suomen, niin sillä alkaisi olla jo kansanterveydellistä merkitystä. Toisaalta, sekin riittää, että yksikin ihminen havahtuu omaan tilaansa ja hänen sairautensa etenemiseen voidaan vielä vaikuttaa, Itkonen toteaa.

Materiaalipakettien tilaukset: erkki.t.huhta at gsk.fi