Uutinen

Kausi-influenssarokote on yhä turvallinen

04.02.2011 | 08:37

Rokote ei voi aiheuttaa narkolepsiaa, vaikka siinä on mukana A(H1N1)v-virukselta suojaava komponentti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tiistaina, että sikainfluenssan torjumiseen käytetty Pandemrix yhdeksänkertaisti 4–19-vuotiaiden riskin sairastua narkolepsiaan.

THL pitää kausi-influenssarokotetta edelleen täysin turvallisena, vaikka sekin suojaa A(H1N1)v-virukselta. Miksi kausi-influenssarokote ei voi aiheuttaa narkolepsiaa?

– Kaikki proteiiniosaset itse viruksessa on inaktivoitu. Niiden ei tiedetä aiheuttavan sellaista inflammatorista reaktiota kuin mitä on nähty narkolepsiaan sairastuneissa. Epäilyn sormi osuu Pandemrixissä käytettyyn skvaleeniin tai muuhun tehosteaineosaan, sanoo THL:n rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek.

Nyt havaittu löydös Pandemrixin ja narkolepsian yhteydestä vaatii tarkennusta ja vahvistusta muista maista.

Nohynekin mukaan todennäköisimmin kyse on yhteisvaikutuksesta jonkun muun, vielä tuntemattoman, tekijän kanssan. Tutkimuksissa päähuomio kiinnittyy skvaleenin vaikutuksiin sekä itse rokotettuihin, heidän perimäänsä ja immunologisiin reaktioihinsa. 

Kausi-influenssarokotuksia jatketaan normaalisti – myös lapsilla. 

– Ei ole mitään syytä epäillä, että kausi-influenssarokotteisiin liittyy narkolepsiariskiä. Tämän tapaisia rokotteita on käytetty jo 1970-luvulta lähtien, ja myös 2009-2010 pandemiakauden aikana muualla maailmassa, eikä sellaisesta ole raportoitu.

Miksi nimenomaan skvaleenin epäillään myötävaikuttaneen narkolepsian puhkeamiseen suomalaislapsilla?

– Skvaleenia on käytetty ennenkin rokotteissa, mutta ei lapsille annetuissa rokotteissa, eikä varsinkaan miljoonilla alle 20-vuotiailla. Narkolepsia on hyvin harvinainen haittavaikutus ja se tulee esiin vain massarokotuksissa, joten siitä ei tiedetty ennen rokotusten aloittamista, kertoo THL:n immuunivasteyksikön päällikkö Outi Vaarala.

Skvaleenin tiedetään aiheuttaneen rokotetuille aikuisille lähinnä paikallisoireita.

Rokotteessa skvaleenin tarkoitus on tehostaa immuunivastetta. Sitä esiintyy ihmiselimistössä normaalisti kolesterolin esiasteena. Rokotteen sisältämä skvaleeni eristettiin hain maksasta. (EE)