Uutinen

Influenssa A(H1N1) vakava terveysriski odottajille

15.05.2009 | 13:06

Antiviraalisen lääkityksen aloittaminen raskaana oleville naisille heti influenssaa epäiltäessä on erityisen tärkeää. Yksi Yhdysvaltojen kolmesta influenssa A(H1N1) -tartuntaan kuolleista oli raskaana ollut nainen.

Raskaana olevilla naisilla, jotka ovat sairastuneet influenssa A(H1N1)-tartuntaan, on havaittu vakavia komplikaatioita, kertoo johtaja Anne Schuchat Yhdysvaltain tartuntatautivirastosta (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

Yhdysvalloissa 20 raskaana olevaa naista on sairastunut influenssaan ja heistä kolme on tarvinnut sairaalahoitoa. Tavallinenkin kausi-influenssa on usein raskaana oleville naisille vakavampi, mutta CDC on nyt kiinnittänyt erityistä huomiota tähän potilasryhmään influenssa A(H1N1) -epidemian osalta.

Suurentunut komplikaatioriski johtuu raskaudenaikaisista fysiologisista muutoksista sydän- ja verenkiertoelimistössä, hengityselimissä ja immuunijärjestelmässä. Yleisimpiä influenssan komplikaatioita ovat olleet keuhkokuume, nestehukka ja ennenaikainen synnytys. Äidin virusinfektio ja kuume altistavat alkuraskaudesta myös sikiövaurioille.

Schuchat painottaa, että antiviraalinen lääkitys tulisi aloittaa välittömästi, mikäli raskaana olevalla naisella epäillään influenssa A(H1N1)-tartuntaa.
 
- Tilannetta analysoineet asiantuntijat toteavat, että antiviraalisten lääkkeiden edut todella vahvasti ylittävät niiden teoreettiset haitat tässä epidemiatilanteessa.

Yhdysvalloissa ohjeistetaan aloittamaan 10 päivän estolääkitys osaltamiviirillä tai tsanamiviirillä raskaana oleville naisille, jotka ovat mahdollisesti altistuneet influenssa A(H1N1)-virukselle. (CS)