Uutinen

Hoitajaresepti etenee

05.03.2009 | 13:05

Jaa artikkeli:

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan sairaanhoitajat ovat saamassa rajoitetun lääkkeenmääräämisoikeuden osana terveydenhuollon henkilöstön työnjaon kehittämistä.

- Uudistuksen myötä terveyskeskuksen vastaanotolla työskentelevät sairaanhoitajat voivat uusia lääkemääräyksen silloin, kun lääkäri ei ole estänyt lääkkeen uusimista. Sairaanhoitajat voivat myös määrätä lääkkeitä toimintayksikössä sovitun työnjaon mukaisesti, ministeri Risikko kertoi Sairaanhoitajapäivillä.

Risikon mukaan hoitajat voisivat uusia reseptejä kroonisesti sairaille potilaille, joille lääkäri on tehnyt hoitosuunnitelman ja joiden terveydentilaa seurataan sairaanhoitajan vastaanotolla.

Lisäksi terveyskeskuksen päivystyksessä ja ajanvarausvastaanotolla työskentelevät sairaanhoitajat voisivat määrätä lääkkeitä tiettyihin lieviin, äkillisiin infektiosairauksiin.

Edellytyksenä sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiselle on lisäkoulutus, johon ministeri Risikon mukaan kuuluisi kliinisen hoitotyön, lääketieteen ja farmakologian sekä hoidon tarpeen arviointiin liittyviä opintoja.

Sairaanhoitajien ohella uudistus koskee sairaanhoitajina rekisteröityjä terveydenhoitajia ja kätilöitä.

Ministeri Risikko kertoi, että työnjaon kehittämistä tukevat lakiesitykset annetaan eduskunnalle vielä tänä keväänä, ja niiden on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna. (VE)