Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Hinnanlaskuista jo 70 miljoonan lovi liikevaihtoon

24.04.2009 12:05

,

Apteekkariliiton talousasiantuntija Ilkka Harjulan mukaan jo parissa viikossa lääkkeiden hinnanlaskut ovat tuoneet 70 miljoonan euron vuosisäästöt. Kuva: Erkki Kostiainen

Huhtikuun puoliväliin mennessä toteutuneet lääkkeiden hinnanlaskut vähentävät apteekkien liikevaihtoa yhteensä 68 miljoonaa euroa vuodessa, jos myynnin rakenne ja volyymi pysyvät ennallaan.

- Todellisuudessa summa on suurempi, sillä asiakkaat ovat vaihtaneet lääkkeitään halvempiin, kertoi Apteekkariliiton talousasiantuntija Ilkka Harjula Apteekkaripäivillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan viitehintajärjestelmä ja lääkevaihdon laajeneminen säästävät lääkemenoissa 85 miljoonaa euroa vuodessa. Apteekkariliiton arvion mukaan summa on suurempi, noin 140 miljoonaa euroa vuodessa.

- Apteekkari voi yrittää kompensoida tuloksen heikkenemistä muuta myyntiä kasvattamalla tai kuluja karsimalla, mutta todellinen vaikutusmahdollisuus on pieni, Harjula huomautti.

Lääkemyynti vastaa noin 95 prosenttia apteekkien liikevaihdosta, eikä apteekki voi vaikuttaa lääkkeiden hintoihin. Lääkeostot ja apteekkimaksu muodostavat puolestaan 82,5 prosenttia kustannuksista. (VE)

Arkisto