Uutinen

Haussa helposti avattava lääkepakkaus

09.02.2011 | 10:48

Suomen Reumaliitto on mukana hankkeessa, jossa kehitetään helppokäyttöistä lääkepakkausta. Tutkimuksen rahoittaa Tekes ja sen toteuttamisesta vastaavat useat yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Hyvää lääkepakkausta on helppo pitää kädessä, se on sopivan kokoinen, eikä materiaali ole liian liukas. Sen avaamiseen ei tarvita paljon voimaa, kiertoliikettä tai pinsettiotetta. Avauskohta on merkitty hyvin ja siitä on helppo saada kiinni.

– Hankkeen tarkoituksena on herättää lääkepakkausten valmistajat huomaamaan, mikä merkitys on käytettävyydellä, sanoo Reumaliiton terveyspäällikkö Tita Ström.

Reumaliiton tekemän käyttäjätutkimuksen mukaan moni reumapotilas joutuu pyytämään avaamiseen apua apteekista tai omaisilta. Varsinkin iäkkäillä yksinasuvilla lääkkeet saattavat jäädä käyttämättä, koska apuvälineistäkään ei ole aina apua.

– Hankalimpia avattavia ovat pakkaukset, joissa on sinettinä muovirengas tai ohut foliokalvo, koska niistä ei saa millään otetta, Ström sanoo.

Lähes 1,5 miljoonalla suomalaisella on vaikeuksia avata lääke- ja elintarvikepakkauksia. Erityisen vaikeaa se on 35 000:lle nivelreumaa sairastavalle sekä iäkkäille miehille, joilla on suuret ”työmiehen” kädet.

Reumaliitto on myöntänyt elokuusta 2008 lähtien Helppo avata -merkkejä pakkauksille. Merkki on annettu neljälle pakkaukselle, joista kolme on lääketeollisuuden tuotteita: UCB Pharman esitäytettyyn ruiskuun pakattu reumalääke sekä Schering-Plough’lta vastaava valmiste ja helppokäyttöinen nenäsumute.

– Reumaan hoidossa käytettävien uusien biologisten injektiolääkkeiden valmistajat osaavat jo ajatella pakkausten käytettävyyttä potilaan kannalta, Ström kiittelee. (EE)