Vuosiomavastuun täyttyminen näkyy vuoden alussa apteekissa heti, eikä asiakkaan tarvits... Lue lisää »

Mediuutiset on valinnut Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin, F... Lue lisää »

Sijaintialueiden määrä vähentynee Helsingissäkin. Espoossa ja Vantaalla rajana ovat enä... Lue lisää »

Suomessa alkaa migreenitutkimus, maailmalla edonkannabinoidien hajottajien estäjä on ed... Lue lisää »

Kuusi farmasian ammattilaista sai kunniamerkin, korkein myönnettiin professori Marja Ai... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Kuopio sai Lääkealan keskuksen
19.01.2009 16:16

19.01.2009 16:16


Wahlroos esitti lääkehuollon kehittämisosastoa Kuopioon
19.01.2009 11:29

19.01.2009 11:29


Wallin: Alueellistaminen ei saa vaarantaa kansalaisten terveyttä
18.01.2009 15:24

18.01.2009 15:24


STM pyytää Lääkelaitokselta pikaselvitystä maanantaiksi
16.01.2009 14:36

16.01.2009 14:36


STM: Lääkelaitoksen tilat eivät jää tyhjiksi
15.01.2009 16:52

15.01.2009 16:52


Tamro vakuuttaa rahoituksensa olevan kunnossa
13.01.2009 22:59

13.01.2009 22:59


Hämeenlinnaan perustetaan uusi apteekki
13.01.2009 11:30

13.01.2009 11:30


Wahlroos irtisanoutui Lääkelaitoksesta
13.01.2009 11:20

13.01.2009 11:20


Glukosamiinivalmisteiden korvattavuus lakkaa kesäkuun lopussa
12.01.2009 09:42

12.01.2009 09:42


Vanhanen: Kuopio olisi Lääkealan keskukselle onnistunut valinta
10.01.2009 12:05

10.01.2009 12:05