Alan suurin koulutustapahtuma pidetään tänä vuonna turvallisuussyistä etäyhteyksillä, j... Lue lisää »

Hallitus on esittänyt muutoksia lääkelakiin, lääkkeiden velvoitevarastoinnista annettuu... Lue lisää »

Sammon apteekin drive in -luukku palvelee niin autoilijoita kuin kävelijöitä. Luukku on... Lue lisää »

Touko Aalto, 36, on nimitetty yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi Suomen Apteek... Lue lisää »

Koronakaranteeniin joutunutta henkilökuntaa paikkaavat niin lähiseudun apteekkarit kuin... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Suomalaisyritykset pyrkivät Ruotsin apteekkimarkkinoille
08.05.2009 11:25

08.05.2009 11:25


Lääkealan keskus eduskuntaan ensi viikolla
07.05.2009 14:14

07.05.2009 14:14


SAL Apteekkiverkko siirtyi Pharmadatalle
07.05.2009 11:25

07.05.2009 11:25


Influenssatartuntojen määrän kasvu taittui Euroopassa
06.05.2009 12:47

06.05.2009 12:47


Yli 600 apteekkia tulee myyntiin Ruotsissa
05.05.2009 15:04

05.05.2009 15:04


Influenssavirus A(H1N1) vaikuttaa pelättyä lievemmältä
04.05.2009 10:52

04.05.2009 10:52


Tamiflun ja Relenzan määräämistä ja toimittamista rajoitettiin
30.04.2009 16:47

30.04.2009 16:47


Suu-nenäsuojain ei suojaa oireetonta
30.04.2009 15:26

30.04.2009 15:26


Lääkelaitos kehottaa apteekkeja seuraamaan verkkosivujaan
30.04.2009 13:10

30.04.2009 13:10


Ruotsi purkaa apteekkimonopolinsa
30.04.2009 09:49

30.04.2009 09:49