Lääkkeiden myynti lääketukuista apteekeille lisääntyi viime vuonna 4 prosenttia. Lue lisää »

Kuntapäättäjät: Lääkitysturvallisuuden varmistaminen kotihoidossa ja palveluasumisyksik... Lue lisää »

Epidemian huippua odotetaan maaliskuulle. Rokotteen teho on kohtuullisen hyvä. Lue lisää »

Suomalaisista 93 prosenttia on yleisesti tyytyväinen apteekkeihin. Lue lisää »

Uudistuksen pitäisi tulla voimaan jo huhtikuun alussa, mutta vielä kukaan ei tiedä, mit... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Lääkkeiden tukkumyynti kasvoi
21.02.2020 08:08 ERKKI KOSTIAINEN

21.02.2020 08:08 ERKKI KOSTIAINEN


Kuntapäättäjät arvostavat apteekkiyhteistyötä
21.02.2020 07:45 ERKKI KOSTIAINEN

21.02.2020 07:45 ERKKI KOSTIAINEN


Influenssaepidemian huippu on vasta tulossa
20.02.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN

20.02.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN


Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkeihin
19.02.2020 08:53 ERKKI KOSTIAINEN

19.02.2020 08:53 ERKKI KOSTIAINEN


Viron apteekkiuudistus kääntyi tappeluksi
19.02.2020 08:20 ALMA ONALI

19.02.2020 08:20 ALMA ONALI


Sairas muutos – ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen tauteja ja äärimmäisiä säitä
17.02.2020 11:50 TARU VANHALA

17.02.2020 11:50 TARU VANHALA


Hinta ei aina ratkaise lääkkeen valintaa
14.02.2020 08:56 TARU VANHALA

14.02.2020 08:56 TARU VANHALA


Tamron lääkekuljetuksia siirtyy PostNordille – apteekit huolissaan uutisista
13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN

13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN


Fimea seuraa koronavirusepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen
12.02.2020 14:47 ERJA ELO

12.02.2020 14:47 ERJA ELO