Uutinen

FIP: Apteekeille lisää päätösvaltaa saatavuushäiriöissä

17.09.2020 | 14:43

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Apteekit voisivat esimerkiksi vaihtaa lääkkeen vahvuutta ja sovittaa annostuksen uuden vahvuuden mukaiseksi.

Apteekkien ammattilaisille tulisi antaa nykyistä enemmän päätösvaltaa lääkkeiden saatavuushäiriöiden ratkaisemiseen, linjaa Farmasian maailmanjärjestö FIP.

Järjestön mukaan eri maiden valtionhallintojen tulisi pikaisesti ohjeistaa kansallisia lääkealan viranomaisiaan tutkimaan ja tekemään ehdotuksia siitä, miten farmasian ammattilaisten toimivaltaa voitaisiin laajentaa häiriöiden taklaamiseksi.

– Saatavuushäiriöillä on useita erilaisia, moniulotteisia ja usein arvaamattomia seurauksia, sanoo järjestön saatavuushäiriöitä puivan komitean ja FIP:n avoapteekkisektorin puheenjohtaja Lars-Åke Söderlund.

Söderlundin mukaan lääkkeiden monimutkaisten globaalien tuotantoketjujen ja globaalin markkinan maailmassa lääketuotannon tulevaisuus huolestuttaa niin potilaita, terveydenhuollon ammattilaisia, hallituksia kuin lääketeollisuuttakin.

Saatavuushäiriöt pahenevat

Söderlundin mukaan nähtävissä on, että lääkkeiden saatavuushäiriöt pahenevat tulevaisuudessa, mikä aiheuttaa yhä enemmän ongelmia terveydenhuollossa ja vaarantaa potilasturvallisuutta.

– Häiriöitä on kaikkien tulotasojen maissa ja ne koskevat niin elintärkeitä lääkkeitä kuin yleisesti käytettyjä valmisteita, ja sekä kalliita että edullisia lääkkeitä.

FIP ja sen jäsenorganisaatiot suosittelevatkin nyt kansainvälisiä toimenpiteitä saatavuushäiriöiden ehkäisemiseksi. Yksi keskeisistä toimenpiteistä on laatia näyttöön perustuva ohjeisto ja kehitysohjelma, jonka avulla farmasian ammattilaiset voisivat nykyistä paremmin vähentää saatavuushäiriöistä johtuvia haittoja.

Lisäksi saatavuushäiriöille tarvitaan globaalisti hyväksytty määritelmä ja kriteerit, joiden avulla häiriöitä voidaan tunnistaa ja seurata niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Näin ongelmasta saataisiin nykyistä tarkempaa, luotettavampaa ja vertailukelpoisempaa tietoa, mikä auttaisi ymmärtämään ilmiötä entistä paremmin.

Lopuksi FIP toivoo, että kaikki lääkkeiden valmistajat kehittäisivät hankintaprosessejaan niin, että laadukkaiden lääkkeiden tuotannon jatkuvuus olisi mahdollisimman turvattua.

Apteekit toivovat lisää joustavuutta lääkevaihtoon

Apteekkariliiton viime syksynä tekemän apteekkikyselyn mukaan apteekit toivovat, että niillä olisi saatavuushäiriötilanteissa nykyistä laajemmat mahdollisuudet vaihtaa puuttuva lääke saatavilla olevaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi lääkkeen vahvuuden vaihtamista ja annoksen uudelleensovittamista ilman yhteydenottoa lääkäriin.

Tällä hetkellä valtaosa saatavuushäiriöistä ratkaistaan niin, että apteekki vaihtaa puuttuvan lääkkeen vaihtokelpoiseen rinnakkaisvalmisteeseen. Jos sellaista ei ole saatavilla, apteekki ottaa yhteyttä lääkäriin asiakkaan lääkkeen vaihtamiseksi ja toisinaan ohjaa asiakkaan lääkäriin.

Apteekit arvioivat, että saatavuushäiriöt aiheuttavat apteekeissa ylimääräistä työtä varastonhallinnassa ja lääkelogistiikassa keskimäärin 2,5 tuntia ja asiakaspalvelussa 4 tuntia viikossa.