Uutinen

Diklofenaakkia siirtyy reseptimyyntiin Ruotsissa

08.11.2019 | 09:00

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

Ruotsin lääkeviranomainen Läkemedelsverket on päättänyt siirtää diklofenaakkitabletit ja -kapselit reseptilääkkeiksi. Nämä särkylääkkeet poistuvat Ruotsin apteekkien itsehoitovalikoimasta kesäkuun alussa 2020.

Ruotsi seuraa päätöksellään Suomea, sillä meillä tulehduskipulääke diklofenaakkia saa itsehoitoon vain geelimuodossa. Ruotsinkaan päätös ei koske geelivalmisteita.

Läkemedelsverket perusti päätöksensä reseptimyyntiin siirtymisestä uusiin tutkimustuloksiin, joiden mukaan jo lyhytaikainen diklofenaakin käyttö pienelläkin annoksella lisää sydän- ja verenkiertoelimistöön liittyvien haittojen riskiä.

– Tämä uusi tutkimus antaa tukea sille, että jo aikaisemmin havaitut riskit sydänhaitoille ovat nähtävissä lyhytaikasessakin käytössä. Diklofenaakin siirtäminen reseptilääkkeksi lisää lääkehoidon turvallisuutta, kun lääkäri pystyy toisaalta kertomaan lääkkeen riskeistä ja toisaalta voi arvioida sydänhaittojen riskiä kokonaisuutena, Läkemedelsverketin kliininen tutkija Paulina Tuvendal sanoo.

Tulehduskipulääkkeiden käytön turvallisuudesta on ollut keskustelua EU-maissa jo pidemmän aikaa. Ranskan lääketurvallisuusvirasto (ANSM) on suositellut tulehduskipulääkkeiden ottamista pois apteekkien itsehoitohyllyistä tiskin taakse neuvontaa vaativiksi tuotteiksi. Diklofenaakin käyttö on Ruotsissa noussut esiin myös sen aiheuttamien ympäristöongelmien takia.

 Liberalisoinnista tiukennuksiin

Ruotsissa itsehoitolääkkeitä vapautettiin myyntiin muualle kuin apteekkiin vuoden 2009 apteekkijärjestelmäuudistuksen aikoihin. Viime vuosien aikana kehitys on mennyt toiseen suuntaan ja sääntelyä on taas lisätty.

Esimerkiksi kipulääke parasetamoli päädyttiin tuomaan takaisin apteekkimyyntiin ja rajoitettiin suurien määrien myyntiä alaikäisille, kun huomattiin parasetamolin aiheuttamien myrkytystapausten määrän kasvaneen hälyttävästi.

Ruotsin hallituksen vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan potilasturvallisuus oli apteekkijärjestelmäuudistuksen jälkeen heikentynyt, koska lääkeneuvontaa antavat Ruotsissa varsin usein muut kuin alan ammattilaiset.