Uutinen

Apteekkariliitto pyytää Kilpailuvirastolta selvitystä

20.04.2012 | 11:06

Apteekkariliitto pitää epäilyjä lain rikkomisesta erittäin vakavana asiana ja pyytää Kilpailuvirastolta tarkempaa selvitystä rinnakkaistuontilääkeasiassa.

Kilpailuvirasto tiedotti kiirastorstaina (5.4.) rinnakkaistuontilääkkeitä koskevasta selvityksestään, jonka mukaan ne eivät apteekkien menettelyjen johdosta ole päässeet mukaan lääkevaihdon aikaansaamaan hintakilpailuun lääkelain tarkoittamalla tavalla.

YLE Uutisten (17.4.) mukaan Kilpailuvirasto epäilee yksityisten apteekkien rikkovan lakia, kun ne eivät aina myy asiakkaille edullisempia rinnakkaistuontilääkkeitä. Apulaisjohtaja Seppo Reimavuo Kilpailuvirastosta totesi YLE:ssä, että apteekkien tulisi tarjota asiakkaille halvimpia vaihtokelpoisia lääkkeitä.

Apteekkariliitto muistuttaa, että lääkelaki ei tähän velvoita.

– Lain mukaan apteekki on velvollinen tarjoamaan asiakkaalle niin sanottuun hintaputkeen sisältyvää vaihtokelpoista lääkettä, jos lääkäri on määrännyt asiakkaalle hintaputken ylärajaa kalliimman lääkkeen. Asiakas päättää itse, ottaako apteekin tarjoaman vai lääkärin määräämän valmisteen, liitto toteaa Kilpailuvirastolle lähettämässään kirjeessä.

Lainsäädäntö ei velvoita apteekkia automaattisesti toimittamaan ostohetkellä halvinta vaihtokelpoista lääkettä, mutta asiakkaalla on oikeus vaatia halvinta, jos sitä on tukkukaupasta saatavana. Hintaputkella varmistetaan vaihtokelpoisten lääkkeiden saatavuus.

Apteekkariliitto pitää epäilyjä lain rikkomisesta erittäin vakavana asiana ja pyytää virastolta selvitystä siitä, minkä lakipykälän rikkomisesta apteekkeja epäillään ja mihin näyttöön epäily perustuu. (EK)