Uutinen

Antibiootit saattavat lihottaa lapsia

07.04.2015 | 09:33

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Antibioottikuurit alle kahden vuoden iässä saattavat lisätä lasten pituuden ja painon kasvua ja mahdollisesti edistää ylipainon kertymistä, suomalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 12 000 terveen espoolaislapsen tietoihin, ja niiden perusteella vauvaiässä syötyjen antibioottikuurien ja kahden vuoden iässä mitatun painon ja pituuden välillä on selvä yhteys.

Alle kuuden kuukauden iässä antibiootteja saaneet olivat kaksivuotiaana keskimäärin hieman pitempiä ja painavampia kuin ikätoverit, jotka eivät olleet syöneet antibiootteja. Myös myöhempi toistuva antibioottialtistus liittyi nopeampaan kasvuun.

Tulosten perusteella pojat saivat antibiootteja nuorempina ja useammin kuin tytöt ja antibioottikuurit myös liittyivät heillä pituuden ja painon nousuun voimakkaammin. Eri antibiooteista etenkin laajakirjoiset antibiootit kuten makrolidit liittyivät painoindeksin nousuun.

Antibiootit on yhdistetty lasten painon nousuun aiemminkin, mutta pituutta koskevat havainnot terveillä länsimaalaisilla lapsilla ovat uusia. Todennäköisesti yhteys johtuu antibioottien vaikutuksista suoliston bakteerikantoihin. Eläinkokeissa bakteerikantojen muutokset ovat mm. tehostaneet energiansaantia ravinnosta.

Havainto saattaa osaltaan selittää, miksi lasten lihavuus on yleistynyt niin paljon viime vuosikymmeninä. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Pediatrics-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM