Uutinen

A-klinikkasäätiö: Apteekin rooli huumehaittojen ehkäisyssä tärkeä

12.06.2015 | 11:17

Teksti : INKERI HALONEN

Tuoreen selvityksen mukaan lähes 90 prosenttia apteekeista myy puhtaita ruiskuja ja neuloja kaikille niitä kysyville. Käytettyjä pistosvälineitä ottaa vastaan yhä useampi apteekki.

Apteekeilla on oma, tärkeä roolinsa ruiskuja ja neuloja huumeidenkäyttäjille myyvänä tahona sekä pistovälineiden vastaanottajina, todetaan A-klinikkasäätiön tuoreessa julkaisussa.

Selvitys perustuu apteekeille keväällä tehtyyn kyselyyn, jolla kartoitettiin apteekkien kohtaamien huumeidenkäyttäjäasiakkaiden asiointien useutta ja apteekkien ruiskujen ja neulojen myynti- ja vastaanottokäytäntöjä.

Selvityksen mukaan 87 prosenttia apteekeista myy ruiskuja ja neuloja kaikille asiakkailleen, myös heille, jotka tunnistetaan pistämällä huumeita käyttäviksi.

Yleisintä ruiskujen ja neulojen myynnistä kieltäytyminen huumeita käyttäville on apteekeissa, jotka sijaitsevat yli 100 000 asukkaan kaupungeissa. Niistä kuudennes kieltäytyy myymästä ruiskuja ja neuloja huumeita käyttäville asiakkailleen. Yli 100 000 asukkaan kaupunkeja on Suomessa yhdeksän.

Sitä vastoin alle 20 000 asukkaan kunnissa sijaitsevista apteekeista suurin osa (95 %) myy ruiskuja ja neuloja kaikille asiakkailleen. Näitä pieniä kuntia on Suomessa yli 250.

Puhtaiden pistovälineiden riittävä saatavuus on keskeistä huumeiden pistoskäytön yhteydessä leviävien tartuntatautien, kuten hivin ja hepatiittien, ehkäisyssä. Apteekkien merkitys ruiskujen ja neulojen saatavuuden kannalta korostuu etenkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa, joissa terveysneuvontapisteiden palveluita ei ole lähellä.

Käytettyjä pistosvälineitä ottaa vastaan yhä useampi

Käytettyjä pistovälineitä vastaanottaa 71 prosenttia apteekeista. Apteekit arvioivat, että suurin osa heille palautetuista ruiskuista ja neuloista on reseptilääkkeiden pistämistarkoitukseen myytyjä välineitä.

Ruiskujen ja neulojen myynnin yleisyys on pysynyt apteekeissa ennallaan. Käytettyjen ruiskuja ja neuloja vastaanottaa sen sijaan yhä useampi – kasvua kymmenen vuoden takaisesta selvityksestä on 20 prosenttiyksikköä.

Apteekit arvelevat, että he kohtaavat huumeita käyttäviä hieman enemmän kuin 2000-luvun alussa. Tutkimusnäyttö vahvistaa käsitystä, että huumeiden ongelmakäyttö on lisääntynyt Suomessa kymmenen vuoden takaisesta.

Terveysneuvontapisteitä, joissa huumeiden käyttäjät voivat vaihtaa likaiset ruiskut ja neulat puhtaisiin sekä saada erilaista terveys- ja sosiaalineuvontaa ja testejä, oli viime vuonna 31:llä eri paikkakunnalla. Isoimmissa kaupungeissa pisteitä voi olla useampia.

Apteekkiverkosto voi A-klinikkasäätiön mukaan tukea ja täydentää terveysneuvontapisteissä tehtävää työtä pistämällä huumeita käyttämisen yhteydessä leviävien tartuntatautien ehkäisyksi, mutta sinne ei ole tarkoitus siirtää terveysneuvontapisteiden roolia eikä tehtäviä.