Ministeriön ehdotuksen mukaan Viron apteekeissa voitaisiin muun muassa tehdä lääkitysten arviointeja. Kuvat: Marko Mumm
Artikkeli

Virossa varovaista innostusta sosiaaliministeriön ehdottamista uudistuksista apteekkien tehtäviin

15.12.2023 | 08:16

Teksti : Alma Onali

Ministeriö on ehdottanut apteekeille uusia palveluita, joiden avulla voitaisiin helpottaa lääkäreiden ja terveydenhuollon kuormaa. Uudistusten taustalla on ministeriön uusi lääkepoliittinen ohjelma, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota potilasturvallisuuteen ja lääkkeiden asianmukaiseen käyttöön.

Virossa apteekkarit ovat jo ainakin kymmenen vuoden ajan ehdottaneet viranomaisille ja poliitikoille uudistuksia, mutta se on tuntunut pallon pompottelulta seinää vasten, kertoo Viron apteekkariliiton pääproviisori Kaidi Sarv

Viime keväänä sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Viron sairausvakuutuslaitos Tervisekassan kanssa heitti viimein pallon takaisin ja ehdotti apteekeille uusia palveluita, joiden avulla voitaisiin helpottaa lääkäreiden kuormaa. Suunta on siis samankaltainen kuin esimerkiksi Tanskassa.

Tervisekassa ehdotti muun muassa, että apteekeissa voitaisiin alkaa pistää korona- ja influenssarokotteita sekä jakaa suolistosyövän seulontatestejä. Niin ikään apteekeissa voitaisiin tehdä lääkityksen arviointeja ja antaa alkoholismia ja tupakointia ehkäisevää neuvontaa. 

Tervisekassa todennäköisesti korvaisi myös näistä palveluista aiheutuvat kulut. Kustannukset olisivat melko pieniä, Sarv kertoo. Esimerkiksi lääkeneuvonnan antaminen lääkärin lähetteellä maksaisi 100 euroa. Apteekki saisi maksun lääkäriltä, joka perisi rahan sosiaalitoimelta. E-konsultaatio olisi sitäkin edullisempaa. 

Uusien palvelujen kehittäminen on hyvä asia.

Kaidi Sarv

Viron proviisoriyhdistyksen toiminnanjohtaja Karin Alamaa-Aas pitää useimpia ehdotuksia hyvinä. Osa niistä olisi helposti toteutettavissa, kuten seulontatestien jakaminen ja lääkeneuvonnan laajentaminen. Lääkeneuvonta ja lääkityksen arviointi olisi mahdollista jo nyt, mutta tällä hetkellä potilaan pitää maksaa se itse, eikä palkkiota ole säädelty. 

Rokotteita voisi Alamaa-Aasin mielestä alkaa pistää sellaisissa apteekeissa, joiden lähellä ei ole muita terveyspalveluja. Tämä hyödyttäisi sekä apteekkeja että potilaita: apteekki saisi pientä lisätuloa rokotteiden antamisesta, ja potilas saisi läheltä palvelun. Se voisi jopa lisätä rokotuskattavuutta. Rokotusuudistus vaatisi kuitenkin lakimuutoksen, jotta apteekit saisivat tarjota terveyspalveluja. 

Alkoholismin ja tupakoinnin ehkäisy sen sijaan ei monien apteekkareiden mielestä kuulu apteekkien tehtäviin, sanoo Kaidi Sarv. Tarkempaa keskustelua siitä, millaista tämä palvelu voisi edes olla, ei ole käyty. Alamaa-Aasin mukaan tupakointineuvonta olisi helppo toteuttaa, mutta alkoholismin hoitaminen kuuluisi toisille asiantuntijoille.  

Osa ehdotuksista vaatisi myös apteekkareille pääsyn potilastietoihin. Potilastietoja tarvittaisiin ainakin laajemman lääkeneuvonnan ja rokotusten antamiseksi. Hiljattain potilastiedot avattiin logopedeille ja fysioterapeuteille. Proviisorien pääsy tietoihin olisi siis luonteva jatkumo kehitykselle, vaikka datan avaamiseen liittyy myös hankalia kysymyksiä tietosuojasta.  

Taustalla potilasturvallisuus

Uudistusten taustalla on sosiaaliministeriön uusi lääkepoliittinen ohjelma, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota potilasturvallisuuteen ja lääkkeiden asianmukaiseen käyttöön. Myös perhelääkäreiden kuormituksen helpottamiselle on tarvetta. Viron perhelääkärijärjestelmä on pulassa, kun iso joukko perhelääkäreitä on lähivuosina jäämässä eläkkeelle, ja nuoria lääkäreitä kiinnostaa enemmän erikoistuminen kuin perhelääkäriksi ryhtyminen, Kaidi Sarv sanoo.  

– Otimme toki kaikki ehdotukset vastaan iloisin mielin. Uusien palvelujen kehittäminen on hyvä asia, Sarv sanoo. 

Myös palvelujen suunta on oikea, sanovat sekä Sarv että Alamaa-Aas. Niiden avulla apteekit voisivat osaltaan turvata tulopohjaansa. Toinen suunta olisi myynnin lisääminen, mikä ei ole tarkoituksenmukaista.

Virossa lääkkeiden myyntikate on vain noin 12 prosenttia. Siksi apteekit joutuvat hankkimaan lisätienestiä muiden tuotteiden, kuten lisäravinteiden ja kosmetiikan myynnistä. Enää 65 prosenttia apteekkien myynnistä tulee lääkkeistä. 

Viron apteekkialan edustajien mukaan uudistuksista ei ole vielä juurikaan käyty julkista keskustelua. Heidän mukaansa tehtävää on vielä edellisenkin uudistuksen tiimoilta.

Sekä Sarvin että Alamaa-Aasin mukaan Virossa heitellään toisinaan ideoita ilmoille ihan vain ideoinnin ilosta. Viron apteekkikenttää ovat tänä vuonna puhututtaneet esimerkiksi virolaisen startupin suunnitelmat itsepalveluapteekkien tuomisesta markkinoille. Itsepalveluapteekissa voisi tilata itselleen lääkkeitä sekä ottaa etäyhteyden proviisoriin. Alamaa-Aasin mielestä palvelu vastaa keksittyyn tarpeeseen, ja sen tarkoitus on vain ”tuottaa tuloja bisnesmiehille ja lääketukuille”. 

– Ei meillä ole tarvetta itsepalveluapteekeille, apteekkeja on melkein liikaa. Ehkä Kihnun saaressa sellaiselle voisi olla käyttöä, mutta muuten ne eivät ole tarpeellisia, Alamaa-Aas sanoo. 

Kihnu on pieni saari merellä, lähellä Pärnun kaupunkia. Saarella on pieni apteekki paikallisen perhelääkärin vastaanoton yhteydessä, mutta ei omaa apteekkaria. 

Edellinen uudistus vielä kesken

Kaidi Sarvin mukaan uudistuksista ei ole vielä juurikaan käyty julkista keskustelua. Apteekkariliitto ei myöskään aktiivisesti aja mitään näistä ehdotetuista toimenpiteistä. Tervisekassa on itsekin myöntänyt, että uudistusten läpiviemisessä menee todennäköisesti vuosia. 

Alamaa-Aas pitää tällä hetkellä Tervisekassan ehdotuksia tärkeämpänä annosjakelujärjestelmän laajentamista sekä Viron parin vuoden takaisen apteekkiuudistuksen työstämistä. Tuolloin valtaosa Viron apteekeista siirtyi lääketukkujen omistuksesta proviisoriomistukseen. Alamaa-Aasin mukaan työ ei ole valmis, sillä monet apteekit ovat yhä todellisuudessa lääketukkujen talutusnuorassa, vaikka paperilla ne olisivat riippumattomia. 

– Uudistus oli valtava ponnistus ja olemme olleet väsyneitä sen jäljiltä, mutta nyt on taas aika herätä ja jatkaa työtä, Alamaa-Aas sanoo.