Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: iStock
Artikkeli

Lääkitys kuntoon | Lääkkeiden sivuvaikutukset vaivasivat kuusikymppistä miestä – lääkemuutosten ohella käyttöön otettiin myös lääkkeetön hoitomuoto

04.01.2024 | 08:20

Teksti : Laura Aho

Selkäsäryistä kärsivän miehen kivunhoito viilattiin kuntoon lääkehoidon arvioinnin avulla. Lopputuloksena kivut vähenivät, uni parani ja mieliala kohentui.

Tein lääkehoidon arvioinnin 64-vuotiaalle miehelle, joka asui vaimonsa kanssa omakotitalossa. Mies oli vuosia kärsinyt iskiastyyppisistä selkä- ja alaraajakivuista. Lisäksi hänellä oli refluksitauti ja omien sanojensa mukaan hän oli atoopikko.  

Ongelma

Miehellä oli nuorempana todettu lannerangan välilevyn pullistuma. Kuntoutusvaiheen jälkeen selkä oli pysynyt pitkään oireettomana, mutta kivut olivat palanneet miehen venäytettyä selkänsä lumitöissä. Myös alaraajat olivat alkaneet oireilla. 

Kivut haittasivat merkittävästi päivittäistä touhuilua kotona. Särkyihin miehelle oli määrätty parasetamolia, gabapentiinia ja tramadolia, sekä tarvittaessa ibuprofeenia. Kipulääkkeiden turvin mies pysyi toimintakykyisenä päivisin, mutta yöllä jalkojen leposärky häiritsi nukkumista. 

Vaimo kertoi miehen olevan usein äreä ja toistavan jo kertomiaan asioita. Mieliala- ja muistioireet olivat alkaneet lisääntyä kipulääkkeiden käytön myötä. Vaimo oli oppinut muistuttamaan miestään lääkkeiden ottamisesta ajallaan, sillä se tuntui tasoittavan mielialanvaihteluita. Erityisesti iltalääkkeiden unohtaminen kostautui aamuöisin etovana olona, hikoiluna ja päänsärkynä. 

Lääkityksen ja ruokavaliohoidon ansiosta refluksioireet eivät vaivanneet kuin satunnaisesti. Sen sijaan ihon kutina ja hilseily häiritsi miestä. Kasvoissa ja hiusrajassa näkyikin punoittavia läiskiä. 

Ratkaisu 

Muistiongelmat, mielialanvaihtelut, epämukava olo ja pahoinvointi herättivät heti epäilyn vahvojen kipulääkkeiden sivuvaikutuksista.  

Koska lääkkeiden unohtaminen aiheutti miehelle hankalia vieroitusoireita, ehdotin kipupoliklinikan lääkärille, että tramadolitabletit vaihdettaisiin pitkävaikutteiseen buprenorfiinilaastariin. Lisäksi lääkäri määräsi miehelle kipukynnystä nostavan amitriptyliinilääkityksen vähentämään yöheräilyä.

Lääkkeettömänä hoitokeinona kehotimme miestä kokeilemaan hierontaa. Mies suhtautui neuvoon aluksi hieman skeptisesti, mutta lupasi varata ajan hierojalle. 

Epäilin, että iho-oireiden taustalla voisi atopian sijaan olla tali-ihottuma. Suosittelin miestä käyttämään ihon ja päänahan hoitoon ketokonatsolishampoota ja vaihtamaan käytössä oleva Nivea-voide kevyempään perusvoiteeseen. Lisäksi suosittelin miestä tihentämään pesuvälejä.  

Ehdotin myös happosalpaajan päivittäisen käytön vähentämistä, sillä närästys ei ollut enää akuutti vaiva.  

Seuranta

Tavatessamme uudestaan puolentoista kuukauden kuluttua miehen olemus oli silminnähden muuttunut. Aiemmin verkasliikkeinen mies liikkui nyt ketterämmin ja kertoi kipujen vähentyneen merkittävästi hierontahoitojen myötä. 

Amitriptyliinia mies ei ollut ottanut käyttöön ollenkaan, sillä yöheräily oli vähentynyt ilmankin. Parantuneet unenlahjat olivat vaikuttaneet positiivisesti sekä vireystilaan että mielialaan. 

Mies oli sopinut lääkärin kanssa, että opioidilaastari vaihdettaisiin piakkoin miedompaan vahvuuteen ja myöhemmin lopetettaisiin kokonaan. Kipulaastarin pois jäämisen myötä myös gabapentiinilääkitystä voitaisiin alkaa purkaa vähitellen. Ibuprofeenia ja parasetamolia mies käytti edellään, mutta vain muutamia kertoja viikossa. 

Myös tehostettu ihonhoito oli alkanut tuottaa tulosta. Kasvojen ihottumaläiskät olivat hävinneet ja päänahan hilseilykin oli saatu kuriin. Kuten epäilin, iho-ongelmien syynä ei ollut atopia, vaan tali-ihottuma.

Säännölllisesti Annos ennen arviota Muutos
Tramal Retard 50 mg, tramadoli 1 x 2 Lopetus
Norspan 10 mikrog, buprenorfiini -- Aloitus: 1 / vko
Gabrion 600 mg, gabapentiini 2 x 3 Annoslasku 2 + 1 + 2
Panadol Forte 1 g, parasetamoli 1 x 3 Annoslasku 1 x 3 tarvittaessa
Zolt 30 mg, lansopratsoli 1 x 1 Annoslasku1 kaps. joka 2. pvä
Triptyl 10 mg, amitriptyliini -- Ehdotettu aloitusta 1-2 x 1
Nizoral-shampoo, ketokonatsoli -- Aloitus 2 x/ vko 1 kk:n ajan, sitten 1 / vko 
Tarvittaessa     
Burana 800 mg, ibuprofeeni 1 x 3 Annoslasku ½-1 x 2-3

Moniammatillisessa lääkehoidon arviointipalvelussa (LHA ja LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että asiakkaan lääkitys on tarkoituksenmukainen. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse tai omainen, hoitaja, lääkäri, farmaseutti tai proviisori. Arvioinnin tekee erityiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee aina lääkäri.