Uutinen

Pohjanmaalla lääkehuollon pohdinta osana sotea on jo aloitettu

27.06.2017 | 10:25

Teksti : INKERI HALONEN

”Varsinaiseen kehitystyöhön päästään, kun laki valinnanvapaudesta on hyväksytty”, Pohjanmaan sote-johtaja Göran Honga sanoo.

Pohjanmaa on noussut valtakunnallisissa sote-keskusteluissa usein esiin Vaasan keskussairaalan kohtalon takia.

Sairaalan laaja, ympärivuorokautinen, kaksikielinen päivystys supistuu, ja näillä näkymin jatkossa Vaasan seudun päivystys ja hoito siirtyvät osin Seinäjoen keskussairaalaan.

Samalla Vaasan sairaalan viereen rakennetaan uudenlaista Sote-taloa, jonne keskitetään nykyisin eri puolilla kaupunkia sijaitsevat terveysasemat ja muitakin sosiaali- ja terveyspalveluita.

Uuden Sote-talon yhteyteen toivotaan myös apteekkia; keskussairaalan sairaala-apteekki on jo jättänyt Fimealle hakemuksen avohuollon apteekin saamiseksi.

Työryhmä korostaa apteekkien integraatiota terveydenhuoltoon

Apteekkien toimintaa on pohdittu sote-työssä lääkehuollon alatyöryhmässä, jossa mukana on ollut myös Vaasan Vähänkyrön apteekkari Samuli Ojala.

Työryhmä luovutti väliraporttinsa muutosjohtajille huhtikuussa.

Siinä korostettiin apteekin integraatiota muuhun terveydenhuoltoon muun muassa arviointipalveluiden ja annosjakelun tuottajana.

Annosjakelua hyödynnetään Pohjanmaalla vielä hyvin vähän: THL:n selvityksen mukaan lähes 75 prosentilla kotihoidon
ja ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköistä ei ole yhtään asiakasta annosjakelun piirissä.

Raportissa esitettiin myös ajatus apteekkien tuottaman tiedon hyödyntämisestä lääkehoitojen onnistumisen arvioinneissa.

Pohjanmaan sote-muutosjohtaja Göran Hongan mukaan raportissa oli hyvää pohdintaa ja ajatukset sairaala- ja avohuollon apteekkien asemasta yhtenäiset.

Varsinaiseen kehitystyöhön päästään kuitenkin vasta, kun laki valinnanvapaudesta on hyväksytty, hän toteaa.

– Tulemme paneutumaan lääkehuollon kysymyksiin valinnanvapauslain hyväksymisen jälkeen, Honga sanoo.

Miten Kelan rooli muuttuu?

Avohuollon lääkepalveluiden suunnittelua hämmentää lisäksi epävarmuus Kelan tulevasta roolista ja toisaalta maakunnan roolista avohoidon lääkkeiden kustannuksissa.

Apteekkari Ojalan mukaan lääkehuollon alatyöryhmä on painottanut, että merkittävät muutokset nykyiseen lääkehuollon toimintamalliin vaativat käytännössä muutoksia lääkelakiin ja että muokatussakin järjestelmässä nykyisen kaltainen
lääkkeiden määräämis- ja toimittamiskäytäntö kirjanpitoineen, työvaiheineen ja teknisine ratkaisuineen kuitenkin tarvitaan.

**

POHJANMAA

Asukkaita             181 370
Terveysasemia            27
Keskussairaaloita        1, Vaasassa
Apteekkeja                   29


MITÄ TAPAHTUU NYT? Lääkehuollon kysymyksiin pureudutaan, kun laki valinnanvapaudesta on hyväksytty. Lääkehuollon kysymyksiä alustavasti pohtinut työryhmä korosti raportissaan apteekin integraatiota muuhun terveydenhuoltoon.

**