Uutinen

Zyvoxid-antibiootin ja masennuslääkkeiden yhteiskäyttö vaarallista

03.08.2011 | 10:21

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA varoittaa linetsolidin ja serotonergisten masennuslääkkeiden mahdollisesta vakavasta yhteisvaikutuksesta.

Linetsolidin (Suomessa myynnissä kauppanimellä Zyvoxid) arvioidaan estävän serotoniinin hajottamiseen osallistuvan entsyymin toimintaa. FDA:n tietoon on tullut raportteja joiden mukaan lääkeaineen ja serotonergisten psyykenlääkkeiden yhteiskäytöstä on seurannut vakava serotoniinisyndrooma.

Zyvoxid-antibiootin sisältämää linetsolidia käytetään muun muassa keuhkokuumeen ja MRSA-sairaalabakteerin aiheuttamien infektioiden hoidossa.

FDA:n mukaan linetsolidia ei tule antaa potilaille, joilla on masennuslääkitys ja vaatii tiedon lisäämistä sekä linetsolidivalmisteiden että serotonergisten masennuslääkkeiden pakkausselosteisiin.

Lääkkeenvalmistaja Pfizer kommentoi lääkeviranomaisen varoitusta sanomalla, että yhdysvalloissa Zyvox:in pakkausselosteessa varoitetaan jo selkeästi interaktioriskistä sekä kehotetaan varovaisuuteen, jos potilaalla on masennuslääkitys.

Suomessa Zyvoxid on ollut myynnissä vuodesta 2002. (MS)