Uutinen

Zyprexa ja Lipitor halpenevat rajusti

24.03.2009 | 10:15

Menetelmäpatentilla suojattujen menekkilääkkeiden hinnat halpenevat tuntuvasti heti huhtikuun alussa, kun ne tulevat lääkevaihdon piiriin.

Suomen myydyin lääke, skitsofrenian hoitoon tarkoitettu Zyprexa halpenee kymmenillä euroilla. Eli Lilly päätti laskea myydyimpien pakkauskokojen vähittäishintaa reilun kolmanneksen.

Myös Ratiopharm laskee kilpailevan pakkauksensa hintaa, ja ainakin huhtikuun kaksi ensimmäistä viikkoa se on reilun kympin Zyprexaa halvempi.

Myös Pfizer lähtee mukaan hintakilpailuun laskemalla kolesterolilääkkeensä Lipitorin kaikkien vahvuuksien ja pakkausten vähittäishintaa liki 40 prosenttia. Sekään ei riitä viemään Lipitoria halvimmaksi atorvastatiiniksi, sillä huhtikuun ensimmäiset viikot ainakin Orionin kilpaileva rinnakkaislääke on selvästi halvempi.

Huhtikuun alku voi tuoda mukanaan myös yllätyksiä. Jos lääkeyritys ei muista tehdä hintailmoitusta viitehintajärjestelmän piirissä olevasta lääkkeestään määräajassa, valmisteesta ei makseta Kela-korvausta lainkaan.

-  Joitakin tällaisia tapauksia on nyt huhtikuun alussa, mutta en usko että kuitenkaan sellaisissa lääkkeissä, että se aiheuttaisi apteekeissa hankaluuksia, arvioi Lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Sinikka Rajaniemi viime viikolla.

Korvattavuutta joutuu unohtamistapauksissakin hakemaan uudelleen, mutta Rajaniemi lupaa, että Hila käsittelee hakemukset niin pian kuin mahdollista. (EK)

Lue lisää aiheesta tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.
Apteekkariliitto toimittaa aiheesta tarkempia tietoja apteekeille tänään.