Uutinen

Zaditen-silmätipat reseptiltä itsehoitoon

22.06.2009 | 17:02

Ketotifeeniä sisältävien Zaditen 0,25 mg/ml –silmätippojen 20 x 0,4 ml kerta-annospakkaus vapautuu reseptiltä, kertoo Lääkelaitos.

Valmistetta käytetään kausittaisen allergisen sidekalvotulehduksen oireenmukaiseen hoitoon, ja sen vaikutusmekanismi on erilainen kuin muilla Suomessa aiemmin itsehoitoon samaan tarkoitukseen hyväksytyillä lääkkeillä.

Kausiluontoinen allerginen sidekalvotulehdus on yleinen silmän yliherkkyystila, jota esiintyy noin 10–20 prosentilla koko väestöstä.

Itsehoitoluokituksen perusteena on helposti tunnistettava käyttöaihe ja siihen liittyvien oireiden kausiluonteisuus ja toistuvuus vuosittain. Lääke on hyvin siedetty, eikä sen käyttö myöskään pahenna tai peitä muita silmäsairauksia. Ketotifeenillä ei ole myöskään kuvattu toksisia tai karsinogeenisia vaikutuksia ja sen imeytyminen verenkiertoon on vähäistä.

Pakkausselosteessa varoitetaan punoittavaan silmään liittyvästä kivusta ja näön heikkenemisestä. Nämä voivat olla merkki vaikeammasta silmäsairaudesta, jolloin on syytä hakeutua lääkäriin. Pakkausselosteeseen on lisätty myös maininnat, ettei valmistetta tule käyttää märkivän silmätulehduksen eikä piilolinssien käytön yhteydessä esiintyvien ärsytysoireiden hoitoon.

Ilman reseptiä valmistetta voi myydä vasta, kun itsehoitopakkaukset tulevat kauppaan. (EK)