Uutinen

Yrittäjävähennys ei ollut apteekkarivähennys

12.11.2018 | 15:50

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Toiminimille, avoimille yhtiöille ja kommandiittiyhtiöille suunnattu yrittäjävähennys jakautui viime vuonna hyvin tasaisesti, ilmenee vuoden 2017 verotiedoista.

Yrittäjävähennyksen saajia oli kaikkiaan 344 000, kertoo Suomen Yrittäjien selvitys. Elinkeinonharjoittajia oli 70 000, ja heistä valtaosa ansaitsi alle 55 000 euroa.

Oppositiopuolueista SDP on leimannut vähennyksen apteekkarivähennykseksi ja väittänyt, että se hyödyttää lähinnä apteekkareita, juristeja ja lääkäreitä, mutta ei kampaajia tai muita pienituloisia yrittäjiä.

– Tämä oli puhdasta propagandaa. Tilastoista nähdään, että yrittäjävähennystä saivat hyvin monenlaiset yksilöt hyvin monella tulotasolla, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Yrittäjävähennys tuli voimaan vuoden 2017 alusta. Vähennys on viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta.

Pieni vähemmistö suurituloisia

Kuismasen mukaan vain 275 vähennyksen saanutta yrittäjää ansaitsi yli 300 000 euroa. Heidän vähennystensä osuus oli vain 2,2 prosenttia eli noin 6,4 miljoonaa euroa.

Suurin yrittäjävähennystä saanut ryhmä olivat päätoimiset palkansaajat ja eläkeläiset, joilla oli lisäksi oma yritys. Heitä oli vajaat 200 000, mutta vähennyksen yhteismäärä jäi 20 miljoonaan. Lisäksi noin 30 000 maatalousyrittäjää sai yhteensä yli 50 miljoonaa euroa.

Suomen Yrittäjät pitää vähennystä varsin toimivana ja haluaa, että sitä jatkettaisiin lähivuodet.

– Poukkoileva veropolitiikka on kaikkien, sekä hallinnon että yrittäjien kannalta epätoivottavaa, Kuismanen toteaa Yrittäjien verkkosivuilla.

Yrittäjävähennys luotiin elinkeinoharjoittajille ja henkilöyhtiöille kompensoimaan osakeyhtiöiden saamaa yhteisöveron alennusta. Vuonna 2014 yhteisöveroa laskettiin 24,5 prosentista 20 prosenttiin ja osinkoveroa kiristetiin.