Uutinen

Yliopiston Apteekki voi menettää erityisasemansa

26.01.2012 | 00:01

Euroopan Unionin komissio katsoo, että Helsingin yliopiston apteekin erioikeus sivuapteekkien lukumäärään ja vapaaseen sijoittamiseen rikkoo EU-lainsäädäntöä.

Komission kanta ilmenee sen EU-tuomioistuimelle antamasta lausunnossa.

– Komission mielestä Helsingin yliopiston apteekin (YA) erioikeus pitää 16 sivuapteekkia ja sijoittaa niitä vapaasti ei ole välttämätön kompensaatio sille uskottujen erityistehtävien hoitamisesta. Sille ei ole myöskään mitään kansanterveydellistä perustetta, kertoo asianajaja Juha Väyrynen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta.

Komission lausunto on annettu EU-tuomioistuimelle, jolta odotetaan piakkoin ratkaisua siitä, onko Suomen kansallinen apteekkilainsäädäntö ristiriidassa EU:n sijoittautumisvapautta koskevan artiklan kanssa siksi, että YA:lla on tiettyjä erioikeuksia verrattuna yksityisiin apteekkeihin.

Väyrynen arvioi, että jos EU-tuomioistuin on samaa mieltä komission kanssa, ratkaisu ravistelee koko Suomen apteekkijärjestelmää.

– YA:n on jatkossa vaikeampaa siirrellä sivuapteekkiensa paikkaa, tai jos mennään vielä pidemmälle, se joutuu luopumaan ainakin suuresta osasta sivuapteekkejaan.

Oikeusprosessi juontaa juurensa vuoteen 2006, jolloin YA haki lupaa siirtää Helsingin Diakonissalaitoksen sivuapteekkinsa kannattavammalle liikepaikalle Vantaan Tammistoon. Fimean edeltäjä Lääkelaitos myönsi helmikuussa 2008 luvan sivuapteekin perustamiseen sen jälkeen, kun se olisi ensin sulkenut Helsingin Diakonissalaitoksella sijaitsevan sivuapteekkinsa.

Vuotta aiemmin samalle alueelle oli hakenut sivuapteekin perustamislupaa tuolloin Vantaan Eureca apteekin apteekkarina toiminut Marja-Liisa Susisalo. Hänelle lupaa ei kuitenkaan myönnetty, koska Lääkelaitos katsoi, ettei alueella ole tarvetta sivuapteekille.

Susisalo sekä kolme muuta apteekkaria valittivat Lääkelaitoksen päätöksestä maaliskuussa 2008 Helsingin hallinto-oikeuteen, josta kiista siirtyi korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO päätti viime vuonna pyytää asiaan ratkaisua EU-tuomioistuimelta. (EE-EK)

Aiheesta lisää tuoreessa Apteekkarilehdessä.

KESKUSTELE uutisesta. Mitä ajatuksia uutinen herättää?