Yliopiston Apteekki aikoo sulkea Venäjällä toimivat apteekkinsa kesäkuun loppuun mennessä. Kuva: Yliopiston Apteekki
Uutinen

Yliopiston Apteekilla vielä 16 apteekkia auki Venäjällä

22.04.2022 | 08:08

Teksti : Hanna Hyvärinen

Helsingin Yliopiston Apteekki on sulkenut sodan alettua 10 apteekkiaan Venäjällä, 16 jatkaa vielä toimintaansa. Nekin suljetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Helsingin yliopiston omistama Yliopiston Apteekki (YA) aikoo sulkea Venäjällä toimivat apteekit kesäkuun loppuun mennessä, kertoo YA:n toimitusjohtaja Kimmo Virtanen Apteekkari-lehdelle.

Vielä helmikuun lopulla Venäjällä toimi 26 Universitetskaja Apteka -apteekkia. Näistä 10 on suljettu sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. 

– Jäljellä on siis 16 apteekkia. Näistä kaksi sulkeutuu ensi viikolla, ja loput touko-kesäkuun aikana. Suljemme liikkeitä niin nopeasti kuin se on mahdollista, Virtanen kertoo.

YA oli supistanut Venäjän-toimintojaan jo ennen sotaa.

Kireä ilmapiiri

Virtasen mukaan Venäjän apteekkitoimintojen lakkauttaminen on sujunut jopa odotettua nopeammin, vaikka siihen liittyy merkittäviä haasteita.

– Täytyy muistaa, että Venäjä on sotaa käyvä maa, ja se vaikuttaa ilmapiiriin. Venäjä on myös listannut Suomen ei-ystävällisten maiden joukkoon. Ilmapiiri on siis kireä, kun näitä toimenpiteitä tehdään.

Lisäksi apteekkitoimintaan liittyy erityispiirteitä, jotka erottavat sen muusta liiketoiminnasta. Apteekkitoimintaan vaaditaan Venäjällä apteekkilupa, jossa on omat ehtonsa.

– Apteekkien tehtävänä on huolehtia lääkkeiden saatavuudesta. Lääkkeet eivät ole EU-pakotteiden piirissä.

Myös purettavat vuokrasopimukset ovat lähtökohtaisesti pitkiä, mikä tuo alasajoon omat haasteensa.

Työntekijöiden turvallisuus huomioitava

Pääsiäisen alla Helsingin Sanomien Kirjeitä Venäjältä -juttusarjassa kerrottiin, että kaikki Yliopiston Apteekin henkilökuntaan Venäjällä kuuluvat eivät ole tietoisia apteekkien alasajosta. Juttua varten haastatellun farmaseutin mukaan ”hinnat ovat nousseet ja valikoima kaventunut, mutta muuten kaikki sujuu tavalliseen tapaan.”

Virtasen mukaan apteekkien henkilökuntaa informoidaan sitä mukaan, kun tiedetään kunkin apteekin tarkka lopettamispäivämäärä. Sen sijaan apteekkien johdossa ollaan tietoisia YA:n vetäytymisaikeista.

Yliopiston Apteekilla oli Venäjällä sodan alkaessa kaikkiaan 138 paikallista työntekijää.

– Haluamme turvata sen, että näitä ihmisiä kohdellaan hyvin, kun suljemme apteekkeja.

Etenkin apteekkien venäläinen johto huolissaan sulkemisista. Kansainvälisten yritysten paikalliseen johtoon on uutisoitu kohdistuneen jopa turvallisuusuhkia, kun yritykset ovat vetäneet toimintojaan pois Venäjältä. Virtasen mukaan tätä joudutaan miettimään myös YA:ssa.

– Tähän liittyy turvallisuuskysymyksiä. Meidän täytyy toimia hallitusti niin, ettei heille koidu jälkiseurauksia ja he voivat turvallisesti jatkaa elämäänsä alasajon jälkeen.

Osa kansainvälisistä yrityksistä on toteuttanut Venäjältä poistumisen yksinkertaisesti sulkemalla liikkeensä ja palvelunsa ”toistaiseksi”. Virtasen mukaan tätä ei ole kuitenkaan YA:ssa pidetty vaihtoehtona.

– Ne yhtiöt, jotka ovat keskeyttäneet toimintansa toistaiseksi, eivät ole tehneet lopullista päätöstä toiminnan tulevaisuudesta. Meillä on selkeä päätös, että poistumme Venäjän apteekkimarkkinoilta. Siksi haluamme tehdä lopullisia päätöksiä ilman välivaiheita.