Uutinen

Yliannostuslääke naloksoni voi edistää toipumista aivoinfarktista

26.06.2018 | 14:30

Teksti : VIRPI EKHOLM

Helsingin yliopiston ja yhdysvaltalaisen National Institute on Drug Abusen tutkimuksessa havaittiin, että naloksoni nopeutti rottien toipumista aivoinfarktista.

Vuosittain noin kymmenen miljoonaa ihmistä selviää aivoinfarktista, mutta moni heistä jää pysyvästi vammautuneiksi.

Toistaiseksi tarjolla ei ole mitään lääkehoitoa, joka edistäisi toipumista aivoinfarktin jälkeen.

Uutta toivoa saattaa tuoda opioidien yliannostushoidossa käytettävä naloksoni.

Naloksoni nopeutti rottien toipumista aivoinfarktista

Helsingin yliopiston ja yhdysvaltalaisen National Institute on Drug Abusen tutkimuksessa havaittiin, että naloksoni nopeutti rottien toipumista aivoinfarktista.

Lääke myös vähensi aivoinfarktin jälkeistä aivovauriota.

Dosentti, FaT Mikko Airavaara Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista johti tutkimusta Suomessa. Hän pitää eläinkokeiden tuloksia erittäin lupaavina.

– Naloksoni on jo käytössä oleva lääkeaine, jonka käyttö tiedetään turvalliseksi. Tutkimuksia ihmisillä voitaisiin siis jo alkaa suunnitella, hän toteaa.

Aivoinfarktin jälkeen aivoissa nähdään voimakas tulehdusreaktio, jossa aivojen immuunipuolustuksesta vastaavat gliasolut aktivoituvat massiivisesti.

– Naloksoni voisi hillitä aivoissa tapahtuvaa tulehdusta ja sitä kautta edistää toipumista. Lisäksi naloksoni voisi suojata hermosoluja vaurioilta, Airavaara kuvailee.

Yksi muoto naloksonista on jo markkinoilla

Tutkimuksessa käytettiin naloksonin kahta muotoa. Niistä (-)-naloksoni on jo markkinoilla opioidien yliannostuksen hoitoon.

Sen peilikuva, (+)-naloksoni, edisti yhtä lailla rottien toipumista aivoinfarktista, mutta sillä ei ole opioidireseptoreja salpaavaa vaikutusta.

– Plus-muodon etuna olisi, että sillä ei olisi opioidireseptorin salpaamiseen liittyviä haittavaikutuksia. Kyseessä on kuitenkin lääkkeellisesti uusi molekyyli, jota tulee tutkia huomattavasti lisää, ennen kuin sitä voidaan testata ihmisillä, Airavaara huomauttaa.

Naloksoni annostellaan potilaille nenäsuihkeena. Tutkimuksessa lääkkeen annostelu rotille aloitettiin päivä aivoinfarktin jälkeen ja sitä jatkettiin kahdesti päivässä viikon ajan.