Uutinen

Yli puolella keski-ikäisistä hoitoa vaativa ihosairaus

10.06.2014 | 11:56

Ihotaudit ovat yleisempiä kuin aiemmin on tiedetty, osoittaa Oulun yliopiston tuore tutkimus.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yli puolella keski-ikäisistä on jokin ihosairaus, joka vaatii hoitoa. Hoidon tarve on selvästi suurempi miehillä ja alemmissa koulutusluokissa.

- Tiedetään, että noin joka kolmas yleislääkärin potilaista sairastaa jotain ihosairautta. Tämä tutkimus osoittaa, että lähes kaksi kolmesta keski-ikäisestä pohjoissuomalaisesta kärsii ihosairaudesta, kertoo tutkimuksen päätutkija, ihotauteihin erikoistuva lääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Tutkimuksessa miehillä yleisiä sairauksia olivat ihon sieni-infektiot, kuten varvasvälisilsa, ja naisilla käsi-ihottuma sekä talirauhastaudit, esimerkiksi kasvojen alueella sijaitseva ruusufinni. Henkilöillä, joiden koulutustaso oli matalampi, todettiin enemmän ekseemaihottumia ja ihotulehduksia kuin korkeasti koulutetuilla.

Puolet iholöydöksistä todettiin lääkärin hoitoa vaativiksi, ja puolen arvioitiin parantuvan potilaalle annetulla itsehoidon ohjauksella.

- Monelta tutkittavalta löytyi ihotauti, joka saattoi olla helpostikin hoidettavissa, mutta oireen vuoksi ei ollut hakeuduttu hoitoon. Tämä on huolestuttavaa, sillä monet ihosairaudet voivat altistaa muille sairauksille tai olla merkki jostain toisesta sairaudesta kuten diabeteksesta, toteaa Sinikumpu.

Laaja esiintyvyystutkimus paljasti myös muutamia uusia ihosyöpiä. Tämä on tärkeä havainto, sillä tutkittava väestö ei ollut ikääntynyttä.

- Erityisesti näin alkukesästä on hyvä muistuttaa ihmisiä, että ihoa kannattaa vaalia ja suojata. Liika auringonpaiste ei ole iholle hyväksi, eikä ihoa saisi päästää palamaan, Sinikumpu muistuttaa.

Tutkimuksen aineistona oli Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksen hallinnoima Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966, josta tutkittiin 1932:n Oulussa ja sen lähiympäristössä asuvan koko iho.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa PLOS ONE- julkaisusarjassa kesäkuun alussa.

INKERI HALONEN