Ivermektiini puhuttaa Yhdysvalloissa. Kuva. iStock
Uutinen

Yhdysvalloissa apteekit vaativat ivermektiinin ostajilta todisteita hevosesta

13.09.2021 | 13:25

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Suomessa lääkettä saa sekä eläimille että ihmisille vain reseptillä. Silti kasvavaa kiinnostusta on paikoin havaittu myös täällä.

Yhdysvalloissa osa apteekeista vaatii asiakkailtaan todisteita siitä, että nämä ovat hevosenomistajia, mikäli asiakkaat yrittävät ostaa ivermektiiniä.

Kyseessä on eläinten loislääke, jota joissain tapauksissa käytetään myös ihmisillä eräiden loismatoinfektioiden ja ihosairauksien, kuten syyhyn hoitoon. Nyt sitä yrittävät maailmalla ostaa myös koronaan sairastuneet ihmiset.

Tilastojen mukaan ivermektiinin myynti Yhdysvalloissa on viikkotasolla yli 20-kertaistunut pandemiaa edeltävästä ajasta. 

Viranomaiset ja tutkijat varoittavat

Ostosinto juontaa juurensa viime vuonna julkaistuun australialaistutkimukseen, jonka mukaan ivermektiini saattaa tappaa koronaviruksen laboratorio-oloissa.

Muiden muassa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA on toistuvasti muistuttanut, ettei ivermektiiniä ole hyväksytty koronan hoitoon ihmisillä ja että lääke voi aiheuttaa rajuja haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, ripulia ja verenpaineen laskua tai jopa kooman. Pahimmillaan lääke voi johtaa kuolemaan. Myös lääkettä tutkineet tieteilijät varoittavat lääkkeen käytöstä koronan hoidossa.

Varoitukset eivät kuitenkaan ole kaikkia pysäyttäneet. Yhdysvalloissa useat poliitikot ja etenkin oikeistosiipeen sijoittuvat mediapersoonat ovat kannustaneet ihmisiä ivermektiinin käyttöön.

Esimerkiksi supersuosittu podcast-juontaja Joe Rogan on koronaan sairastuttuaan ilmoittanut lääkinneensä tautia muun muassa ivermektiinillä. Rogan on merkittävä influensseri jolla on miljoonia kuuntelijoita ja seuraajia ympäri maailmaa.

Lääkkeestä innostuneet ovat painostaneet myös sairaaloita hoitamaan covid-potilaita ivermektiinillä.

Suomessakin kiinnostusta

Suomessa ivermektiinitabletteja on saatavilla ainoastaan erityisluvallisina, joten vastaavaa hamstraamista ei voi Suomessa tapahtua. Silti apteekeissa on täälläkin paikoin kiinnitetty huomiota siihen, että kiinnostus tablettimuotoista ivermektiinivalmistetta kohtaan on kasvanut.

Apteekkariliitto teki aiheesta pikakyselyn elokuussa, ja noin viidennes kyselyyn vastanneista apteekeista ilmoitti havainneensa kasvavaa kiinnostusta. Kyselyyn vastasi yli 300 apteekkia.

Myös Fimeaan on tullut joitakin kysymyksiä ivermektiinin käytöstä. Toistaiseksi Fimeassa ei kuitenkaan ole nähty tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin. Fimea julkaisi jo keväällä tiedotteen, jossa se muistutti, ettei ivermektiiniä tule käyttää koronan hoitoon tai ehkäisyyn.

– Mutta tilannetta seurataan ja jos saamme signaaleja, että tilanne muuttuu johonkin suuntaan, harkitaan toimenpiteet sen mukaisesti, toteaa yliproviisori Pirjo Rosenberg Fimeasta.