Uutinen

Yhä useampi lääke tulee Intiasta

04.04.2012 | 11:02

Teollisuustuotannon siirtyminen halvempien tuotantokustannusten maihin, kuten Intiaan on johtanut siihen, että myös yhä useampi Suomessa käytetty lääke on intialaista alkuperää.

– Lääkevalmisteiden myyntilupahakemukset käsitellään ja arvioidaan samalla tavalla riippumatta siitä, missä lääkevalmiste on valmistettu. Emme ole tehneet kartoituksia siitä, miten valmistus jakaantuu eri maiden välillä. Voidaan kuitenkin sanoa, että Intiasta tulee lääkkeitä paljon, kertoo Fimean erikoistutkija Teija Laakso.

Fimean mukaan halpatuotantomaissa valmistettujen lääkkeiden laadussa ei ole havaittu keskimääräistä enempää puutteita.

– Laillisissa jakelukanavissa myytävien lääkkeiden valmistusmaalla ja viranomaislaboratorioiden havaitsemien laatupoikkeamien yleisyyden välillä ei ole mitään selvää yhteyttä, vakuuttaa johtaja Eija Pelkonen.

Yle esitti maaliskuussa Lääkejätteiden armoilla -dokumentin lääketuotannosta Intiassa. Siinä näytettiin, miten sadat lääketehtaat Hyderabadin alueella ovat saastuttaneet alueella virtaavan Musi-joen ja kuinka Vishakhapatnamissa lääketehtaat laskevat jätevetensä puhdistamattomina suoraan Bengalin lahteen.

– On hyvä, että asiat nousevat yleiseen keskusteluun ja kehittyneet maat omalta osaltaan kantavat vastuuta halvan tuotantokapasiteetin kääntöpuolesta. Ympäristöongelmien ratkaiseminen edellyttää kuitenkin ympäristöviranomaisten mukanaoloa keskustelussa, yhteistyötä paikallisten ympäristöviranomaisten kanssa sekä paikallisen ympäristölainsäädännön ja jätehuoltojärjestelmien kehittämistä, itsekin GMP-tarkastuksia Intiassa tehnyt Pelkonen sanoo.

Fimealla olisi haluja muuttaa nykyistä käytäntöä lääkkeen valmistajan ilmoittamisessa niin, että pakkausselosteessa kerrottaisiin sekä erän vapauttamisesta vastaava valmistaja että varsinainen valmistaja osoitetietoineen.

Lääketeollisuutta edustavat tahot sen sijaan eivät innostu lääkepakkauksen valmistajatietojen laajentamisesta. Sekä Lääketeollisuus, Rinnakkaislääketeollisuus että Lääkerinnakkaistuojat perustelevat näkemystään pitkällä tuotantoketjulla, jossa eri vaiheista vastaavat eri alihankkijat. Näin ollen valmistusmaan yksiselitteinen määritteleminen olisi vaikeaa. (TK, EK)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.