Väitöstutkimuksessa rakennettu 3D-kaninsilmämalli vähentää eläinkokeiden tarvetta. kuva: Ingimage
Uutinen

Yhä realistisempia 3D-malleja silmälääketutkimukseen

26.08.2022 | 09:47

Teksti : Erja Elo

Kolmiulotteisen mallinnuksen avulla voidaan ennustaa tarkasti lääkkeiden käyttäytymistä silmässä, mikä nopeuttaa silmälääkekehitystä ja vähentää eläinkokeiden tarvetta.

Väestön ikääntyessä näköä heikentävät ja sokeuttavat sairaudet yleistyvät ja näihin sairauksiin tarvitaan uusia lääkkeitä. Lääkekehitys on tyypillisesti kallista, hidasta ja työlästä eläinkokeiden suuren määrän vuoksi.

FM, proviisori Marko Lamminsalo havaitsi väitöstyössään, että tietokoneilla tehtävän kolmiulotteisen mallinnuksen avulla voidaan ennustaa tarkasti lääkkeiden käyttäytymistä silmässä, mikä nopeuttaa silmälääkekehitystä ja vähentää eläinkokeiden tarvetta.

– Toistaiseksi kolmiulotteisten silmämallien validointi on ollut puutteellista, mikä heikentää mallien antamien ennusteiden luotettavuutta ja toistettavuutta. Väitöstutkimuksessani korjattiin näitä puutteita, hän kertoo.

Väitöstutkimuksessa rakennettu kolmiulotteinen silmämalli vastaa kanin silmän anatomiaa. Sen avulla pystytään ennustamaan merkittävästi aiempaa tarkemmin silmän paikallisia lääkeainepitoisuuksia.

Kaninsilmämalli luo pohjaa ihmissilmämallille, joka mahdollistaisi lääkeaineen tehon ja turvallisuuden arvioinnin lasiaisen paikallisten lääkeainepitoisuuksien avulla.

Väitöstutkimus on osa suurempaa silmälääkintää tutkivaa hanketta, johon kuuluvat professori Arto Urtin tutkimusryhmät Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta ja Helsingin yliopistosta.

FM, proviisori Marko Lamminsalon farmasian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan tänään 26.8. klo 12-17 Itä-Suomen yliopistossa. Tilaisuutta voi seurata Kuopion kampuksella ja verkossa.