Uutinen

YA:n verovapaus vaatii jatkossa komission luvan

27.08.2009 | 09:35

Yliopistojen verotusta uudistetaan. Valtiovarainministeriön vero-osasto esittää muun muassa, että Helsingin yliopistoa koskeva tuloverovapaus poistettaisiin ja että se olisi jatkossa muiden yliopistojen tavoin verovelvollinen tulo-, varainsiirto- ja kiinteistöverotuksessa. Ainoa poikkeus olisi Helsingin yliopiston harjoittama apteekkitoiminta, Yliopiston Apteekki, joka säilyisi edelleen tuloverosta vapaana.

Valtiovarainministeriön vero-osaston mukaan tällaista poikkeusta ei voida kuitenkaan säätää ilman EU-komission hyväksyntää, sillä verovapaus saattaisi vääristää kilpailua ja olla EU:n perustamissopimuksen vastaista kiellettyä valtiontukea. Sama koskee valtion asemesta Helsingin yliopistolle tilitettävää apteekkimaksua, mutta sitä koskevat valtiontukiasiat on tarkoitus selvittää myöhemmin.

– Tällä hetkellä Helsingin yliopistolle ei ole annettu julkisen palvelun velvoitetta valtiontukisäännöksissä tarkoitetulla tavalla, eikä apteekkitoiminnan verovapautta voida tällöin pitää kompensaationa julkisen palvelun velvoitteesta, valtiovarainministeriön vero-osaston parhaillaan lausuntokierroksella olevassa esitysluonnoksessa todetaan.

”Kysymystä ei ole aiemmin pohdittu”

Helsingin yliopiston apteekki ei ole kuitenkaan tähänkään saakka maksanut tuloveroa valtiolle. Miksi?

– Hyvä kysymys. Verovapaus on vanhaa perua niin kuin Helsingin yliopiston apteekkioikeuskin. Tätä kysymystä ei ole aiemmin erikseen pohdittu eikä komissio ole verovapauteen puuttunut, mutta nyt tämä pohdinta joudutaan tekemään, kertoo hallitusneuvos Tarja Jääskeläinen valtiovarainministeriöstä.

Jääskeläisen mukaan Suomi aikoo pyytää komissiolta alustavan kannan verovapauteen heti, kun lomakausi Euroopassa päättyy eli käytännössä syyskuussa. Komission lopullista päätöstä odotellaan syksyn aikana.

Yliopistojen verotuksen muutostarpeet johtuvat pääosin yliopistolainsäädännön uudistuksista. Muutoksilla eri yliopistot saatetaan verotuksellisesti samanarvoiseen asemaan ja niiden harjoittama elinkeinotoiminta tulee veronalaiseksi. Yliopistojen varsinainen toiminta jää edelleen verotuksen ulkopuolelle.

Yliopistojen harjoittamasta liiketoiminnasta merkittävin on Helsingin yliopiston apteekki. Sen kokonaisliikevaihto oli viime vuonna liki 293 miljoonaa euroa. YA maksaa veroja ja apteekkimaksua vastaavan summan omistajalleen, Helsingin yliopistolle. (EK)