Uutinen

WHO: terveydenhuoltohenkilöstö rokotetaan ensin

15.07.2009 | 12:20

WHO:n korkein rokoteasioista vastaava asiantuntijaryhmä SAGE (The Strategy Advisory Group of Experts) antoi suosituksensa pandemiarokotteen käytöstä ja priorisoinnista.

SAGEn asiantuntijat toteavat, että kaikkien maiden tulee rokottaa ensimmäisenä terveydenhuoltohenkilöstö jotta pandemian aikana tarvittavat sairaanhoitopalvelut voidaan turvata. Tämän jälkeen, rokotteen saatavuuden mukaan, SAGE suosittaa maakohtaisen srategian mukaisesti valitsemaan riskiryhmien priorisointijärjestyksen. SAGE esittää ryhmiksi: raskaana olevat naiset, kaikki yli puolivuotiaat, joilla on krooninen sairaus, terveet 15-49-vuotiaat, terveet lapset, terveet 50-64-vuotiaat ja terveet yli 65-vuotiaat.

Pandemiarokotteessa käytetään heikennettyä virusta ja adjuvanttia. Koska pandemiarokote tulee käyttöön nopeutetulla aikataululla, SAGE korostaa, että rokotteen tehoa ja turvallisuutta täytyy seurata erityisen huolellisesti ympäri maailmaa.
 
Suomen valtio on tilannut kaksi rokoteannosta jokaista kansalaista kohden. Ensimmäisiä rokoteannoksia odotetaan Suomeen syys-lokakuussa. Ensi talven kausi-influenssarokotteiden tuotanto on pääosin valmis, joten pandemiarokotteiden tuotannon vuoksi ei ole tarvetta tinkiä kausi-influenssarokotteen valmistuksesta.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n eilisten tietojen mukaan Euroopan alueella on 14 294 varmistettua influenssa A(H1N1) –tartuntaa ja epidemiaan on menehtynyt 16 henkeä. Iso-Britanniassa pandemiaan on kuollut kolme perustervettä potilasta. Suomessa varmistettuja tartuntoja oli eilen 109. (CS)