Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Liian moni jä... Lue lisää »

Apteekkari-lehti kysyi keskeisiltä sidosryhmiltä, mitä mieltä niiden keskuudessa ollaan... Lue lisää »

WHO: Pandemia voidaan vielä torjua

28.04.2009 16:34

,

Kuva: Kuvapörssi

WHO:n mukaan on mahdollista, että maailmalaajuinen pandemia on vielä torjuttavissa, sillä sikainfluenssa on edelleen rajoittunut suppeille alueille tai vain yksittäisiin potilaisiin.

Joitakin tautitapauksia on kuitenkin todettu uusista maista, kuten Uudesta Seelannista ja Israelista. Tautiepäilyjä on lukuisissa maissa. Euroopassa on tähän mennessä todettu varmoja tapauksia Espanjassa (1) ja Skotlannissa (2).

WHO:n eilinen pandemiauhkatason nosto tarkoittaa käytännössä sitä, että terveydenhuolto valmistautuu tunnistamaan uuden influenssaviruksen aiheuttamat sairastapaukset nopeasti ja hoitamaan potilaat turvallisesti.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi tänään terveydenhuollolle tarkat toimintaohjeet, joita täydennetään sitä mukaa, kun saadaan uutta tietoa. Lääkäreitä kehotetaan määräämään viruslääkkeitä vain varmistettuihin tai kliinisesti ilmeisiin influenssatapauksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä, terveyskeskuksia ja kuntien sosiaalitoimia päivittämään valmiussuunnitelmansa mahdollisen influenssapandemian varalta. Riittävän materiaalisen valmiuden lisäksi on tärkeää, että viestintäsuunnitelma päivitetään.

Apteekkariliitto päivitti apteekkien pandemiaan varautumissuunnitelman viimeksi vuonna 2007. Apteekkariliitto kehottaa apteekkeja kertaamaan varautumissuunnitelmaan liittyvät toimenpiteet ja laatimaan apteekkikohtaisen suunnitelman, ellei sitä vielä ole.

Apteekkariliitto seuraa tiiviisti terveysviranomaisten antamia suosituksia pandemiaan varautumisessa ja antaa tarvittaessa lisäohjeita apteekeille. (VE)

Arkisto